Adevărata poveste a celebrului câine ‘Calu’ din ‘Pistruiatul’. Locațiile din Cluj-Napoca unde s-a filmat

Updated on mai 22, 2024 Adevărata poveste a celebrului câine 'Calu' din 'Pistruiatul'. Locațiile din Cluj-Napoca unde s-a filmat 1

Istoria celebrului câine Calu’, devenit celebru în anul 1973 în urma serialului de televiziune Pistruiatul, care se numea în realitate Kalo (Calo) şi era câine de Securitate cu grad de maior. Pistruiatul este primul serial color filmat în România, un serial românesc de propagandă din anul 1973 , depăşit la capitolul popularitate doar de „Toate pânzele sus“, o altă producţie legendară.

Cele 10 episoade dezvăluie aventurile ficționale ale băiatului pistruiat Mihai Pleșa, pe măsură ce se implică în sprijinirea mișcării ilegaliste. Serialul a avut un real succes. Actorul principal, Costel Băloiu, simpatic, roșcovan, plin de pistrui, la acea vreme avea 13 ani și 31 de kg. Calu’, câinele ciobănesc german, partenerul lui de film, avea 42 de kg.

Casting-ul pentru film a fost făcut la începutul anului 1973. De ce s-a dorit neapărat un copil cu pistrui nu se ştie, dar anunţurile publicate atunci în ziarele locale cereau elevi cu vârsta între 12-15 ani „cu o fizionomie şi o personalitate proprii”, cum preciza un text din ziarul Crişana. În Oradea, concursul pentru rol s-a desfășurat la Casa Pionierilor, concurenţa era mare, la selecţie s-au prezentat 6.500 de copii în Bucureşti şi 3.000 în Oradea şi în Cluj. Alesul a fost Costel Băloiu, care de altfel nu a continuat o carieră de actor, ci de șofer profesionist, pentru rolul din „Pistruiatul” câștigând 100.000 lei, potrivit Wikipedia.

„Kalo (sau Calo), adică celebrul Calu’ din Pistruiatul, a fost pregătit la Târgu Mureş de către plutonier major Ioan Taşcă. Kalo sau Calu’ era câine de Securitate şi avea grad de maior (acum câinii Jandarmeriei nu mai au grade militare). Calu’ a murit la vârsta de 14 ani şi este îngropat în curtea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Mureş”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie Mureş, Anca Roxana Moţoc.

Pistruiatul a avut zece episoade: Evadarea, Întâlnirea, Vioara, Depoul, Geamantanul, Omul de legătură, Fluturașii, Informatorul, Dolma și Eliberarea.

Filmul a reprodus atmosfera anului 1944, iar locurile în care s-a filmat în Cluj atrag atenția prin armonia pe care o conferă poveștii. Apar Cazinoul și fântâna din Parcul Central, dar și străzile Bolyai și Victor Babeș, Cetățuia, câteva case ale hoștezenilor din zona viitorului cartier Mărăști, dar și multe alte locuri cum sunt Biblioteca Centrală Universitară (întruchipând un tribunal, de unde ilegalistul Andrei este scos după ce a fost condamnat la moarte), Fabrica de Cărămidă ori Canalul Morii, informează stiridecluj.ro.

Adevărata poveste a celebrului câine 'Calu' din 'Pistruiatul'. Locațiile din Cluj-Napoca unde s-a filmat 2

Casa Pistruiatului, de pe strada Ciocârliei la numărul 2, a fost demolată ulterior, în 1980 când a început construcția blocurilor în Mărăști.

Spațiile cele mai frecventate în film sunt sediul Siguranței, amplasat în clădirea Universității, dar la intrarea de pe strada Emmanuel de Martonne și ”Strada în Oglindă”.

Cimitirul Central, Cetățuia, Fabrica de Cărămidă, strada Cardinal Iuliu Hossu, Turnul Croitorilor, zona Uzinei 16 Februarie sau zona intersecției 7 Străzi apar în film.

Advertisements
error: Content is protected !!