„Pistruiatul” s-a însurat la 18 ani. De ce n-a vrut Costel Băloiu să-și mai vadă fiul la 65 de ani?

Updated on mai 16, 2024 „Pistruiatul” s-a însurat la 18 ani. De ce n-a vrut Costel Băloiu să-și mai vadă fiul la 65 de ani? 1

Costel Băloiu, interpretul iubitului personaj din popularul serial tv împlinește 65 de ani. N-a urmat o viață de actor, ci s-a confruntat cu cea reală, inclusiv cu propriul fiu. „Pistruiatul” s-a însurat la 18 ani. Celebrul serial de 10 episoade, filmat la Cluj și Oradea, difuzat la televiziune în 1974 a încântat milioane de copii și nu numai, în acea perioadă.

Iar interpretul lui Mihai Plesa, puștiul roșcovan și pistruiat, s-a ales cu un supranume ce avea să nu i se mai dezlipească toată viața. Pe 17 mai, Costel Băloiu alias „Pistruiatul” atinge vârsta pensionării, împlinind 65 de ani. Povestea distribuirii sale în pelicula regizată de Francisc Munteanu a pornit, așa cum se întâmplă adesea, de la o simplă întâmplare.

„Plecasem să vedem filmul „Pentru un pumn de dolari”, cu Clint Eastwood, dar nu am mai găsit bilete. Ne plimbam prin oraș și am ajuns în zona Sfânta Vineri unde am văzut multă lume adunată. Chiar atunci se ținea castingul din București și am spus să încerc”, povestea peste ani Costel Băloiu pentru Autotest.ro.

Deși nu avea nici părul roșcat, nici pistrui, așa cum erau cerințele pentru personaj, ochiul regizorului nu s-a înșelat. Băloiu a fost ales pentru rol după ce la preselecție se prezentaseră aproape 10.000 de copii cu vârste cuprinse între 11-13 ani, 6.500 din București și 3.500 din provincie.

Pe perioada filmărilor, realizate în cursul anului 1973, Costel Băloiu a fost tratat ca un „ou de aur”, după cum a mărturisit, el încasând și o sumă colosală pentru acea vreme, în total 85.000 de lei.

„Pot să spun că eram purtat ca un ou de aur. Le era frică să nu mă lovesc, să nu mă îmbolnăvesc, să nu păţesc ceva. Dacă nu filmam, era dezastru, pentru că atunci, o zi de filmare costa 45.000 de lei, cam aşa… Am avut un contract prin care am primit 65.000 de lei, cât era o maşină Dacia pe vremea aceea. Eu aveam de făcut între 1 şi 4 duble, iar cu câinele între 1 şi 9.

Şi, pentru că făceam mai puţine duble şi am făcut economie, am mai primit 20.000 de lei, în total 85.000. Dar nu i-am luat pe toţi o dată, i-a primi mama câte o sumă pe lună, se mai filma, mai primea o sumă.”, a spus fostul actor.

Deși a mai apărut în câteva pelicule, „Pistruiatul” nu a urmat o viață de actor, așa cum se aștepta toată lumea, „aruncându-se” în cea reală și dură.

„Mulți au spus că am fost un prost că nu m-am ținut! Să ma țin de ce? Ce trebuia să fac? Sergiu Nicolaescu a făcut multe filme, dar nu mi-a dat decât un rol în „Nemuritorii”. De ce? El a știut! Ce să fac, să mă duc să-i bat la poartă și să mă rog de el sau de alții? Dacă mă duceam să fac vreo școală de actorie, ce mare izbândă era? „Muream” în vreun teatru de provincie. Cristian Şofron (n.r. – Mihu din filmul „Toate pânzele sus”) este un mare actor, dar cine l-a mai luat? Credeți că nu vrea să joace?

Poate, dacă mai trăia Francisc Munteanu, altfel stăteau lucrurile. El avea planuri mari, voia să facă „Pistruiatul” după 20 de ani… Asta a fost. S-au spus multe prostii… că Pistruiatul trăiește de pe o zi pe alta. Cum adică? Muncesc onest și nu-mi este rușine, nu cer nimic nimănui”, a declarat, la un moment dat, Costel Băloiu.

Dar „Pistruiatul” a luat anumite decizii are i-au schimbt cursul vieții. S-a însurat la 18 ani cu o fată cu doi ani mai mică. Fata a rămas însărcinată și s-au căsătorit, venind pe lume un băiat. Dar mariajul a durat foarte puțin.

„Până am terminat armata. Am terminat armata, ne-am despărțit și asta a fost. Fără supărări, fără nimic, nu se mai putea. A rezultat băiatul pe care-l am, e în Canada, plecat de ani de zile”, a mărturisit Costel Băloiu.

El a dezvăluit că n-a dorit să-și mai vadă fiul și nici aceta pe el, după ce l-a reîntâlnit prin intermediul cunoscutei emisiuni „Surprize, surprize”, din motive de…patriotism. Sau, mai bine spus, lipsa acestuia la urmașul său.

„A fost o tentativă, l-a adus Andreea Marin la „Surprize, surprize”, dar eu am fost tare dezamăgit. Să nu înțelegeți că vai, ce patriot sunt și urlă drapelul în mine, ca să folosesc un cuvânt mai nepopular.

Când l-am auzit că vorbește prost, când l-am auzit că „tata, ce e aia, cum se spune la asta?”… „Măi, băiatule, tu, indiferent unde trăiești, ești român”, a spus Băloiu într-un podcast.

„I-am zis „pentru mine și pentru cei de acolo, ești un străin. Indiferent ce vei face cu viața ta. Tu nu ești cetățean canadian. Tu ești român.

Că ai niște acte, dar tu, în sufletul tău și în felul tău de a fi, tu tot român vei fi. Indiferent unde te vei duce”. Și aici, nu știu, nu i-a convenit, a plecat, nici nu mi-a zis, nici nu știu ce face”, a mai mărturisit Costel.

Pistruiatul, filmat la Cluj-Napoca
Pistruiatul a avut zece episoade: Evadarea, Întâlnirea, Vioara, Depoul, Geamantanul, Omul de legătură, Fluturașii, Informatorul, Dolma și Eliberarea.

Pentru filmările exterioare au fost alese două oraşe, Cluj-Napoca şi Oradea. În centrul Clujului s-a filmat în zona Bibliotecii Universitare, strada Napoca, Iuliu Maniu, Bolyai, pe Cetăţuie, zona Cipariu, cardinal Iuliu Hossu, precum şi în zona Cimitirului Hajongard şi Parcul Central. De asemenea, s-a filmat şi pe Podul Zburător din Cluj-Napoca.

Advertisements
error: Content is protected !!