(Video) Un polițist ne învață cum se circulă corect în sensul giratoriu după ultimele modificări legislative

Updated on mai 13, 2024  

(Video) Un polițist ne învață cum se circulă corect în sensul giratoriu după ultimele modificări legislative 1

În urmă cu aproape doi ani s-a schimbat legislația în domeniu și există noi reguli pentru circulația în sensul giratoriu, detalii necunoscute de toți șoferii.

”Ultimele modificări legislative privitoare la circulația în sensul giratoriu stipulează faptul că și în aceste intersecții avem obligația de a respecta regula circulației pe benzi. Iar atunci când intenționăm să părăsim sensul giratoriu trebuie să semnalizăm și să ne asigurăm că o putem face fără a pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, precizează subcomisar de Poliție, ofițer în cadrul Biroului Rutier Sibiu, Ciprian Sava, citat de Turnul Sfatului.

Deși legiuitorul a instituit obligația conducătorilor de vehicule de a semnaliza doar părăsirea sensului giratoriu, apreciem că și folosirea semnalizării stânga atunci când circulăm în sens contribuie atât la fluidizarea traficului, cât și la prevenirea apariției unor evenimente rutiere.

În cazul în care circulăm cu o bicicletă, avem aceleași obligații ca cele menționate anterior, cu mențiunea că atunci când folosim banda întâi de circulație și intenționăm să părăsim sensul giratoriu la a treia sau a patra ieșire semnalizarea prin ridicarea brațului stâng ar ajuta pe ceilalți participanți la trafic să înțeleagă intenția noastră și să ne permită trecerea în condiții de siguranță”, a mai explicat subcomisarul Ciprian Sava.

În clipul video de mai jos puteți vedea atât cum trebuie să vă încadrați corect într-un sens giratoriu și să semnalizați, în funcție de fiecare ieșire planificată, dar și cum este corect să circulăm în câteva dintre giratoriile cele mai aglomerate din Sibiu.

Regula a fost explicată și de polițistul Marian Godină, care a vorbit despre asta cu mult timp înainte de a se modifica Codul Rutier.
Cel care schimbă direcția de mers trebuie să se asigure. După cum se vede clar în poză, autoturismul portocaliu e cel care îşi schimbă direcția, pentru a părăsi giratoriul fiind nevoit să treacă de pe banda 2 pe banda 1. Direcția de deplasare într-un sens giratoriu este un cerc, deci de fiecare dată când ieşi din giratoriu, părăseşti cercul, adică schimbi direcția de mers şi trebuie să te asiguri.

(Video) Un polițist ne învață cum se circulă corect în sensul giratoriu după ultimele modificări legislative 2

 

În cazul unei tamponări, dacă nu se va încheia un formular de constatare amiabilă, conducătorul autoturismului portocaliu va fi sancționat conform articolului 54 alin. 1 din OUG 195/02R, cu amendă de la 4 la 5 puncte amendă şi cu 3 puncte de penalizare”, potrivit acestuia, scrie Evenimentul Zilei.

Advertisements
error: Content is protected !!