Salarii de până la 14.000 de lei lunar, fără facultate, la care nu se îngrămădește nimeni. Trebuie doar să faci un curs

Updated on mai 13, 2024 Salarii de până la 14.000 de lei lunar, fără facultate, la care nu se îngrămădește nimeni. Trebuie doar să faci un curs 1

Un sector vital al economiei românești, care contribuie semnificativ la PIB-ul țării, se confruntă cu o problemă majoră: lipsa acută de forță de muncă. Deși oferă salarii considerabile, care depășesc 2.000 de euro net lunar, fermierii români se confruntă cu dificultăți în a găsi tractoriști.

Pe lângă deficiențele în educație, există și o stigmatizare socială asociată muncii în agricultură. Mulți tineri consideră că a lucra în acest sector este o rușine, preferând să viseze la mașini de lux și vile decât să se confrunte cu realitățile unei munci fizice grele. Fermierii, cum ar fi Dan Câmpean, subliniază că munca de tractorist este adesea privită cu dispreț, în ciuda condițiilor de muncă decente și a pauzelor oferite pentru masă, țigară și cafea.

Această criză de tractoriști este agravată de faptul că majoritatea celor cu experiență aleg să plece să lucreze în străinătate, în țări precum Spania, Italia sau Germania, unde condițiile de muncă sau salariile pot fi percepute ca fiind mai avantajoase.

Salariu de peste 4.500 de lei net, fără facultate. Trebuie doar să faci un curs
Conform datelor obținute de la fermieri și asociații agricole, salariul net lunar al unui tractorist variază între 4.000 și 14.000 de lei. Venitul minim garantat este de 3.000-4.000 de lei în fermele din sudul țării, est și nord-est, crescând până la 6.000-7.000 de lei în anumite regiuni. Cele mai mari salarii se regăsesc în Ardeal, unde un tractorist poate câștiga peste 10.000 de lei lunar, informează playtech.ro.

Fermierii români se plâng că nu găsesc tractoriști, cu toate că le oferă salarii „în mână” între 4.000 și 14.000 de lei, potrivit unei analize realizate de termene.ro, care enumeră principalele motive pentru care există acest mare deficit de forță de muncă. „Noi le facem și ucenicia uneori. După această perioadă foarte mulți pleacă. Deseori, oamenii aleg să plece în străinătate”, a declarat pentru Termene fermierul ieșean Cristian Stoica.

Combinele moderne sunt cel mai greu de manevrat, pentru că o mică eroare înseamnă că utilajul intră în service chiar în perioada în care se cultivă sau se culege. În plus, un astfel de utilaj costă și 400.000 de euro, iar o manevră greșită îl poate duce în service tocmai în perioadă activităților agricole, scrie Adevarul.

Cel puțin între 300-400 de tractoriști lipsesc fermelor românești, conform estimărilor trimise de asociațiile agricole într-un memoriu către Ministerul Agriculturii.

„Avem utilaje care unele sunt peste 300.000- 400.0000 de euro și când încercăm să cautăm oameni calificați ne lovim de o problemă. Asta pentru că ne trebuie oameni care să aibă măcar un minim de cunoștințe”, ne spune fermierul Ioan Mihai Dinu.

Dimitrie Muscă, administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad, se laudă că plătește și salarii de 14.000 de lei pentru tractoriști. Cei care manevrează combine performante sau alte utilaje agricole moderne se pot mândri cu salarii de peste 10.000 de lei pe lună.

În schimb, pentru cei care lucrează pe utilaje mai vechi, salariul mediu este undeva la 4.000 de lei. „Cel mai mic salariu este de 4.000 de lei, pentru angajații care lucrează pe utilaje mai puțin costisitoare. Sunt câțiva angajați care într-adevăr ajung la 12.000 – 14.000 de lei”, povestește Dimitrie Musca.

El este de părere ca nu poți oferi salarii mici unor oameni care lucrează pe combine de 400.000 de euro. Asta și pentru că nota de plată ar fi mai mare dacă s-ar oferi salarii mai mici: tractoriștii fără experiență sunt mai lenți și riscă și să strice utilajele cu o manevră stângace.

De ce se închid cursurile pentru tractoriști, deși sunt bine plătiți și foarte căutați în fermele din România
Potrivit G4Food.ro, centrele de formare profesională spun că cererea pentru cursurile de tractorist agricol este tot mai mică. Mai mult, din cauza unor modificări făcute de Ministerul Muncii care țin de standardele ocupaționale (SO), care nu au mai fost actualizate, mai multe centre de pregătire nu au mai organizat anul acesta cursul de tractorist agricol autorizat.

În Ordinului Nr. 6250/2156/2022 din 15 noiembrie 2022 al Ministerului Muncii se precizează că „SO se revizuiesc, de regulă, la fiecare 5 ani de la aprobare. În cazul în care nu se revizuiesc în termen de 10 ani de la aprobare, SO se arhivează și nu mai sunt valabile în vederea utilizării în procesele de educație și formare profesională”.

Din acest motiv, Centrul de Pregătire Profesională (CPP) Alexander’s din București a hotărât să nu mai organizeze anul acesta cursul de tractorist agricol autorizat, deși acesta era programat să înceapă în 19 aprilie.

În ceea ce privește cererea redusă pentru astfel de cursuri, aceasta este cu atât mai inexplicabilă cu cât fermele din România se confruntă cu o adevărată criză de tractoriști, deși salariile oferite nu sunt de neglijat: 4-5000 de lei net pentru 2-3 ore de muncă pe zi, în timp ce pentru normă întreagă veniturile nete sunt între 10.000 și 15.000 de lei. Iar dacă pentru București și împrejurimi este oarecum explicabil că oamenii sunt mai puțin interesați să învețe cum se folosește un tractor agricol, aceeași lipsă de interes există și în vestul țării, acolo unde agricultura s-a mișcat ceva mai bine în ultimii ani, scrie agro-tv.ro

Astfel, din cauza cererii scăzute, International Know-How Center din Oradea, spre exemplu, va organiza anul acesta ultimul curs de tractorist agricol, cu doar 10 cursanți, după care va renunța, spune directorul centrului de formare profesională, Carmen Laza.

Potrivit acesteia, standardul pe care îl folosea centrul său este din 1999, iar organizația este afectată de modificările legislative care nu mai permit folosirea de standarde ocupaționale neactualizate. „Dacă în țară s-a gândit cineva să facă standard pentru ocupația aceasta, atunci o să putem reautoriza cursul. Dacă nu, atunci oricum era un post care se cerea destul de rar”, a mai spus Carmen Laza.

Advertisements
error: Content is protected !!