Pe Valea Mureșului, în satul hunedorean Banpotoc, Giovanni Salvatelli a transformat aproape patru hectare de pământ într-o oază verde de inspirație renascentistă. I Giardini di Zoe, numită de vizitatorii români „Toscana de acasă”, este o grădină botanică unică, cu labirinturi verzi, fântâni arteziene, răzoare de flori și diverse obiecte decorative vintage aduse din Italia.
Grădina poartă numele nepoatei lui Salvatelli, Zoe, și reflectă pasiunea sa pentru echilibru și frumusețe. „Într-o grădină găsești echilibru”, a declarat italianul pentru TVR în 2020. „Asta mai poate însemna și numele grădinii„, a adăugat el.
I Giardini di Zoe este situată la doar 10 kilometri de Simeria, pe drumul județean care iese din autostrada A1 Sibiu-Deva. Se poate ajunge și cu trenul până în gara din Simeria, un nod feroviar important din zonă, și apoi cu taxiul. Drumul cu mașina de la Cluj durează aproximativ 2 ore. Odată ajunși, vizitatorii se pot bucura de o plimbare relaxantă prin grădină, admirând frumusețea naturii și a elementelor decorative unice. I Giardini di Zoe este o destinație ideală pentru cei care caută o oază de liniște și frumusețe în mijlocul naturii.
Deși a fost deschisă publicului din 2018, I Giardini di Zoe a devenit abia în ultimul an o atracție turistică serioasă pentru publicul tânăr. Pentru cei care vin, fac poze și le postează pe Instagram sau TikTok. „Cu câțiva ani în urmă, pe Facebook găseai majoritatea pozelor de la turiști, iar media de vârstă era undeva între 30 și 40 de ani”, spune pentru HotNews.ro Ramona Morar, cea care administrează, alături de soțul ei, grădina din Banpotoc.
Femeia locuiește chiar într-o casă amenajată în interiorul grădinii. Tot acolo se găsește și locuința seniorului Salvatelli, care vine în România de câteva ori pe an. „În general, vine de la sfârșitul lui februarie și stă cât îl lasă sănătatea: două, trei săptămâni, o lună, după care iar pleacă în Italia, unde e obișnuit cu clima, cu mâncarea ș.a.”, povestește Ramona Morar.
Aproape două decenii au trecut de la prima plantă pusă în pământ și ceea ce vedem astăzi, mai spune Morar.
„Acum 15 ani, erau doar pruni sălbatici”, își amintește și Giovanni Salvatelli, potrivit TVR. „La prima vizită aici, am simțit că locul acesta are ceva pozitiv. Cum spuneau și romanii în antichitate, orice loc are un spirit pozitiv al său. Așa e și cu acest loc, are un spirit pozitiv. Chiar dacă nu-l vedem. Și sper că el se numește Zoe”.
Antreprenorul italian a folosit grădinăritul ca o formă de meditație, ca să scape de stresul cotidian: „Când lucram și eram nervos sau preocupat, veneam aici (n.r. în grădina de la Banpotoc) și în jumătate de oră mă relaxam. Sunt anumite locuri care, dincolo de înțelegerea noastră, au o încărcătură pozitivă”.
„Sunt convins că plantele ne percep chiar și emoțiile”, a mai spus Salvatelli, potrivit sursei citate.
„E o mare bucurie să le vezi cum se dezvoltă. Atunci când iei bulbul, planta tânără, și o vezi apoi cum crește. Așa cum o mamă își vede copiii crescând. Ele sunt vii. Nu ne dăm seama, dar plantele ne recunosc când ne aflăm în preajma lor, la fel cum ar face un cățel sau o pisică. Dacă te porți frumos cu ele, dacă le hrănești, dacă le îngrijești, eu sunt convins că plantele ne percep chiar și emoțiile”.
„Marile plantări s-au făcut la doi, trei ani după, într-adevăr. Tot ce vedem aici, acum, s-a construit în circa 20 de ani. Și obiectele de decor pe care le vedeți, vaze, coloane, fatani din piatră vulcanică, și alte obiecte din fontă, au fost cumpărate de domnul Giovanni din Italia, din diverse anticariate, și apoi recondiționate”, explică Ramona Morar.
„Nu este o afacere și-atât, ca să ne îmbogățim, cum am mai văzut prin ziare, că gata, am dat lovitura! Nu. Vizitatorii trebuie să știe asta”, adaugă femeia.
„Toate încasările care vin din bilete se reinvestesc în întreținerea ei, dar și în extinderea grădinii. Se vor mai amenaja încă alte patru hectare, dar mai durează… Domnul Giovanni nu ține nimic pentru el. Doar cine nu are o bucată de grădină nu știe… E o muncă titanică în spate. Dacă le-am lăsa un singur sezon neîngrijite, nu s-ar mai vedea mare lucru. Iar domnul Giovanni a fost foarte motivat de oameni și de interesul lor pentru grădină”, mai spune Morar.
Cei mai mulți turiști, veniți din toate colțurile țării, își fac apariția în weekend – vineri, sâmbătă și duminică. „În cursul săptămânii e mai gol”, ni se confirmă și de la casa de bilete. Aproximativ 500 de persoane au vizitat I Giardini di Zoe de 1 mai, dar sunt zile când numărul depășește 1000 de vizitatori pe zi. Maximul a fost de 1500 de turiști.
Un bilet costă 20 de lei și poți sta cât timp vrei. Programul de vizită începe la 09:00 și se termină la ora 20:00, cu ultima intrare la ora 19:00.
În interior, există și o terasă unde poți bea cafea, sucuri sau bere și poți mânca înghețată.