Updated on mai 11, 2024
(Foto Sergiu Răzvan)
O furtună geomagnetică severă, cea mai puternică din ultimii 18 ani, a făcut spectacol pe cer vineri noapte. O auroră boreală a fost vizibilă din emisfera nordică a planetei, inclusiv din zonele străine de acest fenomen. Aurorele boreale, cunoscute și sub numele de aurora polară, sunt un fenomen luminos spectaculos care apare pe cerul nopții. Ele sunt vizibile mai ales în regiunile polare, dar pot fi observate ocazional și la latitudini mai joase, cum ar fi România.
Aurorele boreale sunt cauzate de coliziunea particulelor încărcate electric provenite de la Soare cu atomii din atmosfera Pământului. Soarele emite constant un flux de particule încărcate, numit vânt solar. Majoritatea vântului solar este deviat de câmpul magnetic al Pământului, dar o parte reușește să pătrundă în atmosferă la polii magnetici.
Când particulele încărcate de la Soare lovesc atomii din atmosferă, le excită. Când acești atomi se dezactivează, ei eliberează energie sub formă de lumină, creând efectul de auroră boreală. Culoarea aurorei boreale depinde de tipul de atom excitat. Oxigenul produce lumină verde și galben-verzuie, în timp ce azotul produce lumină albastră și violet.
Apariția aurorei boreale în Cluj a fost un eveniment rar, dar nu imposibil. A fost cauzată de o erupție solară puternică care a aruncat o cantitate mare de particule încărcate spre Pământ. Câmpul magnetic al Pământului a deviat o parte din aceste particule spre poli, dar o parte a reușit să pătrundă în atmosferă la latitudini mai joase, inclusiv în România.
Soarele este în prezent aproape de activitatea sa maximă, conform unui ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.
Aceste ejecţii de masă coronală, dintre care cel puţin şapte se îndreaptă în prezent către Pământ, provin dintr-o pată solară de aproximativ 16 ori diametrul Pământului. Aceste ejecţii se mişcă cu câteva sute de kilometri pe secundă.