Începând cu acest sfârșit de săptămână Castelul de Lut Valea Zânelor, unul dintre cele mai cunoscute și apreciate obiective turistice din Ardeal, mai poate fi vizitat doar de cei care plătesc 50 de lei și primesc un voucher pe care îl pot folosi la terasă.
Decizia a fost luată de proprietari în încercarea de a limita efectele negative ale turismului de masă.
”Cei care doresc să intre și să ne viziteze au aceleași facilități pe care le aveau și înainte, dar nu mai intră decât cei care achită un voucher de 50 de lei pe care îl folosesc ulterior la terasă, unde pot să servească masa. Decizia este foarte simplă: La noi vii, plătești 50 de lei intrare și primești un voucher pe care îl decontezi apoi la căsuța cu mâncare. În timpul acesta poți să stai la terasă, să mănânci, să te plimbi, faci poze, ce vrei tu”, a explicat pentru Turnul Sfatului Vasile Răzvan, proprietarul Castelului de Lut Valea Zânelor.
Reprezentanții obiectivului turistic au mai precizat că scopul lor este ca vizitatorii să se și bucure de loc, de atmosferă, aerul curat și de priveliștea asupra munților și a râului. Pentru a face toate acestea turiștii trebuie să aloce puțin timp, să stea la masă, să se relaxeze.
”Noi a trebuit, într-un fel sau altul, să luăm niște măsuri cu privire la selecția vizitatorilor. Erau foarte mulți care nu înțelegeau de ce nu au voie să intre cu propriile băuturi sau chiar propriile sacoșe cu mâncare. Am tot încercat să le explicăm oamenilor că atunci când mergi la terasă, oriunde te duci pe lumea aceasta, nu ai voie să mergi cu sticla ta de suc, ori caserola ta cu mâncare. Acesta este tot conceptul. Încep să-i înțeleg și eu pe spaniolii din Barcelona care protestează împotriva turismului de masă”, a mai explicat Vasile Răzvan.
Tot în categoria efectelor negative ale turismului de masă intră și mici distrugeri care apar asupra castelului. O neînțelegere din partea unui vizitator s-a încheiat cu plângere la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.
”Ne-am trezit cu plângere la Protecția Consumatorului de la un vizitator că el a venit de la Timișoara și nu a putut să viziteze interiorul. A stat angajatul nostru la intrare cu el și i-a explicat de nu știu câte ori că nu se vizitează interiorul, nu se poate, el tot n-a înțeles, că el a venit de la Timișoara și vrea să vadă. Apoi ne-a făcut plângere. Degeaba tot încercăm noi să le explicăm că este un obiectiv turistic privat, că nu l-a chemat nimeni în mod special de la Timișoara și nu i-a promis nimeni că îi arătăm interiorul. Acesta este doar un caz, din multe altele. Ne dorim ca cei care ne vizitează să se bucure de loc în tihnă și să-l aprecieze”, a concluzionat Vasile Răzvan.
Spaniolii, tot mai furioși pe fluxul mare de turiști din țara lor
De la Insulele Baleare la Insulele Canare, trecând prin Barcelona şi Malaga, mişcările anti-turistice se înmulţesc în Spania, a doua destinaţie preferată de turiștii din toată lumea, obligând autorităţile să ia măsuri pentru a concilia bunăstarea locuitorilor cu un sector economic crucial, relatează AFP, conform Digi Fm.
“Insulele Canare nu mai suportă” – sub acest slogan, un apel la manifestaţii a fost lansat pe insulele acestui arhipelag apreciat pentru peisajele sale vulcanice şi soarele constant. Scopul este de a opri construcţia a două complexuri hoteliere în Tenerife, insula principală a arhipelagului, şi de a se asigura că locuitorii şi mediul înconjurător contează mai mult în faţa a ceea ce este considerat a fi un boom necontrolat al turismului.
“Insulele noastre sunt o comoară care trebuie apărată”, afirmă “Canarias se agota” (“Insulele Canare sunt epuizate”), colectivul din spatele acestei mişcări. Unii dintre membri au intrat săptămâna trecută în greva foamei pentru a pune presiune asupra autorităţilor.
Anul trecut, Insulele Canare au primit 16 milioane de vizitatori, de şapte ori mai mulţi decât cei 2,2 milioane de locuitori.