O stradă întreagă din Oradea va fi dată celor care vor să revină în ţară din Diaspora. Pentru 12.500 de lei pe an, aceştia primesc în concesiune un teren pe care să îşi poată construi o casă. Oferta este valabilă pentru orice român, nu doar pentru orădeni, dar vine şi cu mai multe condiţii.
Primăria oraşului Oradea pune la dispoziţie 7.000 de mp2 pentru românii din străinătate care vor să se întoarcă în ţară şi să îşi construiască o casă. „Primăria are în vedere în primă fază să scoată la licitație 10 parcele a câte 500 de mp2 fiecare. Prețul inițial este 25,5 lei pe m2 pe an. Doritorii care se pot înscrie la licitație trebuie să garanteze că au locuit ultimii 5 ani în străinătate și că au avut o activitate din care au obținut venituri„, a spus Octavian Haragoș, primarul orașului Oradea, citat de antena3.ro.
Orădenii, însă, nu cred că planul edilului va funcţiona. „Cei din străinătate nu cred că vin aici.” Sincer? Nu cred asta, degeaba le oferă teren modest dacă lucrează pe un salariu de nimic”, au spus câțiva localnici. Până acum, 22 de români din străinătate şi-au exprimat dorinţa de a licita pentru un astfel de teren.
Strada Diasporei a fost înfiinţată la propunerea fostului primar Ilie Bolojan. Aici urmează să fie puse la dispoziţia românilor care doresc să se repatrieze din străinătate în Oradea zece loturi de casă de circa 500 metri pătraţi.
„Parcelarea amplasamentului a fost făcută, acum se realizează utilităţile, iar ulterior locurile de casă vor fi scoase la licitaţie”, a declarat viceprimarul Marcel Dragoş, poitrivit ebihoreanul.ro.
Cel mai probabil procedura de selecţie va avea loc în toamna acestui an, după amenajarea străzii.
Potrivit unei Hotărâri de Consiliu Local adoptate în primăvara anului 2022, în primă fază cele zece amplasamente vor fi scoase la licitaţie doar în vederea concesionării. Tarifele pornesc de la 25,5 lei/mp pe an şi vor fi actualizate cu rata inflaţiei.
Concesionarii vor fi obligaţi să obţină autorizaţia de construire şi să înceapă lucrările în termen de un an de la semnarea contractului de concesiune. Repatriaţii vor putea cumpăra terenul aferent locuinţei doar după doi ani de la construirea şi notarea ei în CF la un preţ care va fi stabilit de evaluator la acea dată.
Totuşi, noii proprietari nu vor putea vinde locuinţa decât după cinci ani de la notarea ei în CF.