Proprietarul păcălit de chiriași. „Metoda” prin care unii stau gratis în casele altora. Nu plătesc chirie, dar nici nu pot fi dați afară din locuință

Updated on aprilie 7, 2024 Proprietarul păcălit de chiriași. "Metoda" prin care unii stau gratis în casele altora. Nu plătesc chirie, dar nici nu pot fi dați afară din locuință 1

S-a găsit metoda prin care să stai gratis în casele altora. Faci un contract de închiriere, te muți și apoi nu mai plătești nicio chirie. Proprietarul nu te poate da afară, Poliția poate doar să constate. Stai gratis până se încheie procesul de judecată.
Proprietarul unei case din Brașov a fost păcălit de chiriași, care n-au mai plătit chiria și acum stau gratis în locuința acestuia, pentru că a semnat un contract pe cinci ani. Omul le-a oprit deja toate utilitățile, dar nici așa nu a reușit să-i convingă să plece. Polițiștii au venit, au constatat și apoi au plecat. Proprietarul i-a dat în judecată și încearcă de șase luni să-i dea afară. Fără succes, până acum.

Totul a început acum 9 luni, când chiriașul își căuta o casă unde să locuiască alături de soția lui. Nu s-a mulțumit cu orice. A vrut o casă mare, cu grădină și condiții moderne. A găsit proprietarul a cărui locuință a îndeplinit condițiile și au semnat un contract pe cinci ani.
După trei luni, chiriașii n-au mai plătit niciun ban, transmite digi24.ro.
I-am dat telefon că vin să iau chiria, zice puteți veni, dar nu am bani să vă dau chiria, nu vedeți niciun ban. Am venit, ne-am uitat, a început să-mi arate, că a fost bolnav, că a avut apă la plămâni. O fi fost, nu zic, deși la modul cum se comportă sincer mă îndoiesc”, a povestit proprietarul, care l-a crezut pe chiriaș și chiar a încercat să-l ajute.

„La propunerea noastră că să-i facilităm evacuarea, să-i plătim și chiria pe două luni într-o locație mai mică, o garsonieră, a nu, că aș vrea să păstrez câinele, că nu știu ce. Nu, nu veniți la mine, eu sunt chiriaș aici, am legea chiriașilor și bănuiesc că la fel a venit și la mine și ca mine au fost țepuiți, că ăsta e cuvântul, mulți alții”.
De jumătate de an, proprietarul încearcă să-și recupereze locuința.

Reporterul Digi24 a cerut chiriașului să-și spună punctul de vedere:
– „Adevărul? Povestea cu dvs. stând aici de 6 luni fără să vă plătiți chiria și utilitățile?”
– „Mda, și? Ne judecăm și rezolvăm problema”.
Vecinii sunt uluiți de situație, în timp ce specialiștii explică cum chiriașii ar putea să rămână în casa omului până cel puțin în primăvara anului viitor, scrie Fanatik.

Nu-i prea vedem, stau doar în casă, au câine, nici măcar nu-i văd să-i dea de mâncare, sau apă, este foarte mizerie”, spune o vecină.
Noi în data de 11.06 avem primul termen. Având în vedere că vom intra în vacanță judecătorească din iulie, posibil ca această sentință să ne fie comunicată prin august. Dacă va fi comunicată în august sau septembrie, el are 30 de zile cale de atac. Dacă va declara apelul, atunci se va judeca prin octombrie și dacă se judecă prin octombrie, până va fi comunicată și decizia este posibil să mai rămână și-n decembrie. Dacă a ajuns în luna decembrie, automat nu se mai face evacuarea până în martie”, a explicat avocatul proprietarului.

Chiriile în marile orașe românești: Unde plătești cel mai mult și cel mai puțin
Piața închirierilor din România traversează o perioadă de ajustări, cu prețuri în ascensiune care reflectă tensiunea dintre o cerere puternică și o ofertă limitată de locuințe. Cu toate acestea, creșterea salariilor menține puterea de cumpărare a românilor într-un echilibru precaut.

Brașovul, la Polul Chiriilor Ridicate
În Brașov, povara chiriilor devine din ce în ce mai grea. Rezidenții acestui oraș pitoresc dau mai mult de jumătate din veniturile lor lunare pentru a-și plăti chiria, făcând din Brașov unul dintre orașele cu chiriile cele mai scumpe din țară, conform ultimei analize realizate de Imobiliare.ro. Efortul financiar devine astfel comparabil cu cel din București, chiar dacă veniturile rămân nesincronizate cu aceste costuri.

Timișoara, Exemplu de Accesibilitate
La capătul opus se află Timișoara, unde locatarii cheltuiesc aproximativ o treime din salariul lor pe locuință, conturând o imagine mult mai optimistă a raportului dintre venit și chirie.

Evoluții și Previziuni
Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro, subliniază discrepanțele regionale în costurile de locuire, remarcând că Timișoara oferă un raport mai favorabil între venituri și chirie. Totuși, chiar și în contextul unui interes crescut pentru achiziția de locuințe, prețurile închirierilor continuă să urce, deși cu un ritm mai moderat, scrie playtech.ro.

Chirii în Ușoară Creștere, Salarii în Ascensiune
Cifrele adunate de Imobiliare.ro și INS arată că, în Brașov, chiriașii plătesc 52% din salariul mediu net pentru un apartament cu două camere, situând orașul pe locul al treilea la nivel național într-un top al celor mai costisitoare orașe pentru chiriași. Interesant este că chiriile brașovene au crescut cu 20% într-un an, depășind majorările înregistrate în Cluj-Napoca sau București.

București și Cluj-Napoca, Poluri Ale Pieței Imobiliare
În București, diversitatea ofertei reflectă variații semnificative ale prețurilor, cu diferențe considerabile între diferitele sectoare ale orașului. În timp ce în nordul Capitalei chiriașii pot plăti peste 6.000 de lei pe lună pentru un apartament, în sud sumele scad sub pragul de 2.000 de lei.

Cluj-Napoca, pe de altă parte, conduce clasamentul orașelor cu cele mai mari chirii, însă și veniturile pe plan local sunt pe măsură, depășind cu aproape 19% media națională.

Advertisements
error: Content is protected !!