Explozii devastatoare au zguduit din temelii un bloc, iar un apartament a fost distrus cu totul. Proprietarul a fost ucis în urma deflagraţiilor, iar soţia sa este în stare critică.
În clădire a pornit un incendiu violent, care a cuprins două etaje. Zeci de persoane au fugit din calea infernului, însă trei locatari au ajuns la spital. Tragedia s-a produs din cauza a zeci de sprayuri cu gaz pe care bărbatul le avea depozitate în apartament, scrie Observator TV.
Tragedia a avut loc într-un bloc din Curtea de Argeş. Femeie: Am crezut că e cutremur, eu am crezut că a tunat.
Pericolul nu a trecut însă. La câteva minute de la prima explozie, o alta are loc. Deşi casa scării e învăluită în fum negru, iar flăcărie ameninţă să se extindă rapid, oamenii fug disperaţi pentru a se salva.
Urmează alte două explozii, apoi, sub privirile terfiate ale oamenilor, într-o fracţiune de secundă, balconul apartamentului se prăbuşeşte.
Între timp, proprietarul apartamentului a rămas prins în infern. Doar soţia reuşeşte să se salveze la timp.
Femeie: Soţul dânsei ar fi carbonizat.
La locul exploziei ajung imediat mai multe echipaje de pompieri.
Ionuţ Tunaru, ISU Argeș: Flăcările se manifestau violent cu degajare mare de fum pe casa scării, ajungând şi la alte imobile ale blocului.
Şase persoane au nevoie de îngrijiri medicale, iar trei sunt transportate de urgenţă la spital.
Sursa exploziilor, mai multe spray-uri cu gaz
Ulterior, pompierii descoperă şocaţi sursa exploziilor.
Radu Perianu, prefectul de Argeș: Locatarul avea foarte multe tuburi de tip spray, cartuşe de tip spray, pline cu gaz. De ordinul zecilor, dacă nu sute de astfel de cartuşe.
Deşi stuctura blocului nu a fost afectată, şase locuinţe au fost distruse, iar familile au rămas acum pe drumuri.
Trupul găsit carbonizat este al unui bărbat în vârstă de 66 de ani. Din bloc au fost evacuate cinci persoane de către pompieri, printre care și un minor, scrie Jurnal de Argeș.
Comisia Europeană spune că UE nu interzice centralele de apartament, dar că „vor fi eliminate treptat”
Uniunea Europeană nu interzice cazanele sau sistemele de încălzire, cum ar fi centralele de apartament, boilerele sau încălzitoarele pe bază de combustibili fosili, dar directiva Parlamentului European prevede eliminarea treptată a acestora până în 2040, a anunțat vineri, 5 aprilie, reprezentanța Comisiei Europene în România, scrie Libertatea.
Comisia a transmis într-un comunicat că renovările clădirilor trebuie să țină cont de directiva europeană, care prevede reducerea consumului de energie și a emisiilor de noxe.
„În 2020, Comisia a prezentat Strategia privind valul de renovări ale clădirilor ca parte a Pactului verde european, iar revizuirea Directivei privind performanța energetică a clădirilor este o inițiativă-cheie. Recent, Parlamentul European a adoptat prevederile convenite cu Consiliul care vor contribui la reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor”, a transmis Comisia Europeană.
Instituția a adăugat că guvernele statelor membre UE, inclusiv România, vor beneficia de „flexibilitate”, adică ele vor decide măsurile pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili folosiți la încălzire și răcire, treptat, până în 2040.
Google News