(Video) Școala din Cluj Napoca, modernizată cu fonduri europene, care a devenit un magnet pentru părinți

Updated on martie 18, 2024 (Video) Școala din Cluj Napoca, modernizată cu fonduri europene, care a devenit un magnet pentru părinți 1

O școală situată la periferia orașului Cluj-Napoca a fost modernizată și extinsă cu ajutorul fondurilor europene. Sălile de clasă au fost transformate în spații alternative de învățare, devenind locuri prietenoase pentru joacă și relaxare, pline de culoare. Școala Gimnazială Nicolae Iorga din cartierul Iris, care anterior atrăgea puțini elevi, a devenit un magnet pentru părinții care, până acum, își duceau copiii la școlile din centrul orașului în căutarea unor condiții optime de educație.

Lucrările de modernizare și extindere au durat doi ani și au triplat capacitatea școlii, dispunând acum de o sală de sport și laboratoare dotate la standarde europene. Totuși, copiii sunt cel mai mult încântați de spațiile de învățare neconvenționale, care includ facilități de relaxare atât pe holuri, cât și în săli special amenajate, transmite tvrinfo.ro.

Costul total al lucrărilor a fost de 6 milioane euro, sumă provenită din fonduri europene și din bugetul local. La proiectul de modernizare au participat activ cu idei și cadrele didactice. Cartierul Iris din Cluj-Napoca găzduiește o școală încă din anul 1920. Cu toate acestea, până în prezent, a fost evitată de locuitorii zonei care preferau să își înscrie copiii la instituțiile de învățământ din centrul orașului.

Şcoala şi-a deschis porţile la 1 septembrie 1928, cu scopul de a cuprinde toţi copiii de vârstă şcolară din cartier, purtând denumirea de Şcoala Primară de Stat nr.9 (clasele I-VIII) cu sediul pe strada Războieni nr. 65. Din 1928 până în prezent au contribuit la afirmarea şcolii dascăli inimoşi precum Aurel şi Sofia Răceanu, I. Griscenco, V. Boancă, M. Bularba şi o perioadă îndelungată I. Fânăţeanu, nume de care se leagă importante realizări ale colectivului şcolii.

În 1951 a fost construită o nouă clădire, parter şi etaj cu opt săli de clasă, anexe şi o sală de sport. Pe parcursul următorilor 15 ani, şcoala s-a dezvoltat atât din punct de vedere logistic cât şi al numărului de elevi, semn al evoluției cartierului Iris.

În anii 1964-1965 a fost construită clădirea de pe strada Maramureşului 151, cu opt săli de clasă, atelier şi cabinete medicale. Suprafaţa totală utilizată în acest moment de elevi şi profesori a ajuns la 2211mp. De la infiinţare până în prezent şcoala a trecut prin multe etape de reorganizare şi schimbare a numelui în reţeaua şcolilor clujene:

Şcoala Primară de Stat nr.9
Şcoala Nr. 13 cu clasele I-VIII
Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga.

Prin școala din cartierul Iris au trecut personalităţi precum artiştii Silvia Ghelan şi Valer Vasilescu, dar şi mulți profesionişti: medici, profesori, ingineri și sportivi de performanţă.

Advertisements
error: Content is protected !!