TIFF a anunțat perioada în care are loc festivalul din acest an. Renumitul festival de film din Cluj se prelungește cu o zi

Updated on martie 13, 2024 TIFF a anunțat perioada în care are loc festivalul din acest an. Renumitul festival de film din Cluj se prelungește cu o zi 1

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se prelungeşte cu încă o zi, 24 iunie, a doua zi de Rusalii, aceasta fiind dedicată retrospectivei celor mai populare filme din festival, dar şi unor evenimente surpriză, anunţă organizatorii, marţi, printr-un comunicat de presă.

“Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) anunţă prelungirea perioadei de desfăşurare a ediţiei din 2024 cu o zi faţă de datele comunicate iniţial. TIFF va avea loc între 14 – 24 iunie, incluzând astfel şi a doua zi de Rusalii (24 iunie), declarată sărbătoare legală. Această nouă zi de TIFF va fi dedicată retrospectivei celor mai populare filme din festival, filmelor premiate, dar şi unor evenimente surpriză.

Cel mai mare festival de film din ţară pregăteşte, ca în fiecare an, sute de proiecţii, cine-concerte, evenimente speciale şi întâlniri cu staruri. Peste 150.000 de cinefili sunt aşteptaţi anul acesta la Cluj-Napoca pentru festival, în sălile de cinema, dar şi în spaţiile outdoor şi alternative”, precizează sursa citată, potrivit agerpres.ro.

În pregătirea programului final, TIFF a pus în vânzare abonamentele pentru această nouă ediţie. Astfel, cinefilii pot alege abonamente care le permit accesul la 10 proiecţii, 25 de proiecţii şi evenimente speciale, sau abonamentul Gold care le oferă acces complet la festival.

“Numărul participanţilor a crescut constant în ultimii ai, TIFF atrăgând un număr tot mai mare de turişti români şi străini în Transilvania. Conform unui studiu realizat de studenţii Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, peste 70% dintre participanţii non-rezidenţi vizitează Clujul pentru TIFF”, au mai transmis organizatorii.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.

Frank Spotnitz, scenaristul și producătorul serialului Dosarele X, vine în România
Începe a doua rezidență creativă a primei ediții a programului Full Moon Creative Lab, o inițiativă a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). În perioada 7-13 martie, 12 scenariști din Europa se reunesc la Castelul Bethlen-Haller din Transilvania, unde au ocazia să-și dezvolte abilitățile de scriere, alături de experți internaționali din industria filmului. Programul Full Moon Creative Lab (FMCL) este destinat autorilor de scenarii pentru seriale de gen: thriller, horror și fantasy. Inițiativa TIFF este susținută de Programul Europa Creativă.

Scriitorul și producătorul american Frank Spotnitz, va veni pentru prima dată în România, ca invitat special al FMCL și va susține un masterclass. Cu o carieră de peste 25 de ani în producțiile de televiziune, este scriitorul și producătorul executiv al unuia dintre cele mai de succes seriale de televiziune Dosarele X, cât și al celor două filme lansate ulterior. Dosarele X a obținut trei Globuri de Aur pentru Cel mai bun serial dramatic, un premiu Peabody și a fost nominalizat la Premiile Emmy atât pentru scenariu, cât și pentru Cel mai bun serial dramatic. Spotnitz este, de asemenea, directorul executiv și fondatorul Big Light Productions, o companie de producție din Londra și Paris, care este specializată în seriale de televiziune internaționale, inclusiv drame, comedie și documentare precum: The Man in the High Castle, câștigător de Emmy; Medici: Masters of Florence și două sezoane din Medici: The Magnificent (RAI, Netflix, SFR Play); Detectivul indian (Netflix, CTV); Răscumpărare (CBS, Global, TF1, RTL); sezonul trei din Crossing Lines (Tandem Productions/StudioCanal); și sezonul doi din Transporter: The Series (TNT, M6, HBO Canada).

Bazându-se pe experiența sa în televiziune atât în SUA, cât și în Europa, Frank Spotnitz va vorbi în cadrul masterclassului despre valorile care ajută la crearea și susținerea povestitorilor de succes.

Proiectele selectate la prima ediție a Full Moon Creative Lab aparțin scenariștilor Adina Istrate (România) – scenariul thrillerului Aurora, Giulio Rizzo (Italia) – proiectul horror – fantasy ICU – Immortal Care Unit, și Barbara Skubic (Slovenia) – scenariul thrillerului Negative Split.

Celor 3 scenariști menționați mai sus li se alătură alți 9 autori de scenarii din România, Italia, Irlanda, Ungaria, Slovenia, Polonia și Bulgaria. Aceștia sunt: Barry Murphy (Irlanda), Rosella di Campli (Italia), Richard Karpala (Polonia), Sînziana Cojocărescu (România), Nadya Todorova (Bulgaria), Greg Simmons (Irlanda), Cristina Iliescu (România), Attila Veres (Ungaria), Rafael Alberto Garciola (Germania).

Împărțiti în 3 Writers’ Rooms, participanții la Full Moon Creative Lab vor fi îndrumați de trei facilitatori, profesioniști din industria filmului: Eilon Ratzkovsky (Israel), producător cu o experiență de peste 25 de ani în producția de filme și seriale TV, Arnaud Louvet, scenarist și producător francez, implicat în proiecte de seriale pentru platforme de streaming, și scenarista și regizoarea Geo Doba din România, absolventă a prestigiosului Program Serial Eyes de la DFFB la Berlin, unde a primit Big Light Writers’ Apprenticeship Award (2021).

Reamintim faptul că prima ediție a Full Moon Creative Lab se va încheia cu o sesiune de pitching în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (iunie 2024), în fața unor profesioniști influenți din industrie, favorizând oportunitățile ca proiectele să găsească sprijin pe piață.

error: Content is protected !!