(VIDEO) Viorica Tripon „a Popii Iuănului”, mândria Clujului. Țesătoarea din Negreni, Tezaur Uman Viu

Updated on februarie 27, 2024 (VIDEO) Viorica Tripon „a Popii Iuănului”, mândria Clujului. Țesătoarea din Negreni, Tezaur Uman Viu 1

Țesătoarea Viorica Tripon din Negreni a fost premiată în urmă cu doi ani la Gala Tezaure Umane Vii. Programul Tezaure Umane Vii este o inițiativă a UNESCO privind salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial ce vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care creează și, implicit, păstrează valorile tradiționale.

Viorica Tripon „a Popii Iuănului”, așa cum o știu sătenii din Negreni, are 70 de ani și din copilărie a învățat să urzească, să pună războiul de țesut și să țeasă la război. A învățat tainele prelucrării fibrelor și firelor textile de la bunica, Onița Popa și de la mama sa, Tatiana Vereș, iar în timp, la șezătorile care se organizau în sat s-a perfecționat.

A transmis meșteșugul fiicei sale, Maria Gabrian. Încă din copilărie, de la vârsta de 9 ani, o ajută la torsul lânii și cânepii, la rășchiat și depănat, la pusul războiului și la țesutul de „dosuri” (șterguri). Maria Gabrian confecționează straie populare din pânza țesută de mama
ei. De asemenea, meșterul Viorica Tripon a transmis această îndeletnicire și fiului ei, Tripon Alin Sabin.

Încă de mic făcea țevi cu sucala pentru războiul de țesut, iar mai apoi a ajutat-o la învălitul războilui, la datul firelor prin ițe și spată, la nevedit și la alte activițăți legate de războiul de țesut.

Putem spune că Viorica Tripon, alături de fica sa, a îmbrăcat întregul sat cu straie de sărbătoare. Autenticele piese de port popular realizate de Viorica Tripon, alături de celelalte femei din acest grup, au trezit interesul multor specialiști ai domeniului și au fost apreciate prin diplome de recunoaștere în cadrul unor proiecte de anvergură națională și prin repetate invitații la festivaluri de marcă.

Tanti Viorica duce mai departe tradiția, prin transmiterea tuturor cunoștințelor primite de la mama și bunica sa către oricine îi calcă pragul casei”, a declarat Adriana Emilia Irimieș Manager CJCPCT Cluj.

„Contribuția doamnei a fost și rămâne decisivă în modul în care este perpetuat acest meșteșug milenar în cadrul comnității, dar și al familiei. Transmite mai departe cunoștințele acumulate de-a lungul vieții, fiicei sale, nepoatelor, dar și femeilor mai tinere care o ajută la realizarea sumanelor și a altor piese reprezentative pentru portul popular din zonă.

Mai mult, datorită muncii sale s-a reînviat atmosfera de odinioară a satului prin purtarea cu mai mult drag a portului popular la orice sărbătoare din comunitate cât și în cadrul diferitelor manifestări importante din țară (spectacole, festivaluri etc.) la care au participat membrii grupului. Este foarte apreciată în comunitatea noastră ca meșter priceput, dar și ca om, simplu și onest”, a spus Florina-Mihaela Varadi președinte al Asociației “Pro Vision” Negreni, județul Cluj.

error: Content is protected !!