(Foto) Patinajul în Clujul anilor `80: „Of, câți bocanci mi-am distrus cu patinele cu cheie și câtă bătaie mi-am luat! Dar tot nu m-am lăsat”

Updated on februarie 10, 2024 (Foto) Patinajul în Clujul anilor `80: „Of, câți bocanci mi-am distrus cu patinele cu cheie și câtă bătaie mi-am luat! Dar tot nu m-am lăsat” 1

În perioada comunistă, patinajul a devenit o activitate tot mai populară printre locuitorii Clujului, iar patinoarele își făceau apariția în diverse locuri din oraș. Unul dintre locurile cele mai îndrăgite pentru patinaj în acea vreme era Lacul Chios, care devenea o adevărată oază de distracție pe timpul iernii. Clujenii se adunau aici pentru a patina într-o atmosferă plină de bucurie și voie bună.

Patinaj in anii “80. Of … câti boncanci mi-am distrus cu patinele cu cheie …și cata bătaie mi-am luat ! Dar tot nu m-am lăsat …”, a scris un clujean care a postat și o fotografie pe grupul Amintiri din Vechiul Cluj.

În urmă cu zeci de ani, iarna, Lacul Chios se transforma în patinoar. O fotografie realizată în anul 1943 arată că în acea perioadă lacul Chios era transformat în patinoar. Datele istorice însă arată că în Parcul Central din Cluj-Napoca funcționa iarna un patinoar cu mult timp înainte.

În anul 1873 a luat ființă Asociația Clujeană de Patinaj (ACP), care a asigurat un cadru organizat pentru competiții. Potrivit obiceiurilor vremii, cu ocazia înfiinţării asociaţiei s-a organizat un bal, dar şi mai apoi, cu scopul de a aduna fonduri. Fondurile strânse la balul asociaţiei organizat în 1873 au fost atât de însemnate încât asociaţia a reuşit să închirieze lacul din Parcul Central, unde a amenajat în fiecare iarnă un patinoar, scrie monitorulcj.ro.

(Foto) Patinajul în Clujul anilor `80: „Of, câți bocanci mi-am distrus cu patinele cu cheie și câtă bătaie mi-am luat! Dar tot nu m-am lăsat” 2

Primul bal pe gheaţă a avut loc în 15 februarie 1878. Iluminatul a fost soluţionat cu ajutorul torţelor. Muzica era asigurată de fanfara militară care a cântat în pavilion. Balul pe gheaţă s-a încheiat cu focuri de artificii. Primele concursuri au fost organizate în 1874.

Ele erau importante în acea perioadă fiindcă membrii asociaţiei care plăteau cotizaţie şi se duceau să patineze an de an, doreau să se întreacă între ei. Din 1880 se organizau în mod regulat competiţii anuale. 1919 reprezintă un an foarte greu în viaţa sportivă clujeană. Regimul militarizat din acea vreme interzice orice fel de activitate sportivă.

În Cluj au funcționat mai multe patinoare: în Parcul Central, în spatele bisericii de la Regionala (Kétágú Templom) și în Gheorgheni. Periodic, au fost si altele deschise, de exemplu, la Clujana.

(Foto) Patinajul în Clujul anilor `80: „Of, câți bocanci mi-am distrus cu patinele cu cheie și câtă bătaie mi-am luat! Dar tot nu m-am lăsat” 3 (Foto) Patinajul în Clujul anilor `80: „Of, câți bocanci mi-am distrus cu patinele cu cheie și câtă bătaie mi-am luat! Dar tot nu m-am lăsat” 4 (Foto) Patinajul în Clujul anilor `80: „Of, câți bocanci mi-am distrus cu patinele cu cheie și câtă bătaie mi-am luat! Dar tot nu m-am lăsat” 5
(Sursă foto: Facebook Amintiri din Vechiul Cluj)

Advertisements
error: Content is protected !!