(Video) Cum arată uriașa icoană în mozaic „Pantocrator”, montată la Catedrala Mântuirii Neamului

Updated on februarie 9, 2024 (Video) Cum arată uriașa icoană în mozaic „Pantocrator”, montată la Catedrala Mântuirii Neamului 1

Zilele acestea a început montarea icoanei lui Iisus Hristos în „Pantocrator” la Catedrala Mântuirii Neamului din București. Reprezentarea este una deosebită, având 150 de metri pătraţi şi prezentând o masă de 2.400 de kilograme. Puțini știu ce semnifică de fapt lucrarea și ce înseamnă „Pantocrator”.

„Săptămână trecută am făcut premontajul, am ansamblat-o, am pus toate elementele cap la cap în așa fel încât am putut avea o imagine de ansamblu cu toată icoana, inclusiv cu scrisul, cu curcubeul care se face tradițional în jurul icoanei”, a declarat Daniel Codrescu, citat de playtech.ro.
Coordonatorul lucrărilor de pictură și-a exprimat speranța ca, până la finalul săptămânii curente, icoana cu Iisus Hristos în mozaic „Pantocrator” să fie montată în întregime pe bolta turlei mari a Catedralei Mântuirii Neamului din București.

Săptămâna trecuta am făcut și traseele, axul central, am trasat locul în care vine fiecare bucată. Proiectul l-am făcut în urmă cu aproximativ cinci ani, dar nu a fost momentul potrivit să începem pentru că nu era schela montată. Cu o deosebită atenție, inclusiv pentru chipul mântuitorului care a durat șase luni”, a explicat Daniel Codrescu.

Icoana lui Iisus Hristos în „Pantocrator” este impresionantă nu numai prin imaginea pe care o promovează, ci și prin dimensiunile sale. Lucrarea are 12 metri diametru, prezintă 150 de metri pătrați și este realizată din piese de mozaic a căror masă atinge 2.400 de kilograme.
Un metru pătrat de mozaic presupune îmbinarea a aproximativ 10.000 pietricele, aplicate cu un adeziv special pe bază de ciment. După îmbinarea tuturor pieselor, icoana ia forma completă, fiind aplicată pe pereții Catedralei Naționale din București.

Ce înseamnă „Pantocrator” și la ce face referire termenul

Icoana cu Iisus Hristos de la Catedrala Națională din București este realizată în mozaic „Pantocrator”, însă puțini sunt românii care știu ce înseamnă acest lucru. Termenul „pantocrator” face referire la o reprezentare stereotipică în iconografia creștină a Fiului lui Dumnezeu, însă nu numai.

Termenul „Pantocrator” își are rădăcinile în limba greacă, însemnând în traducere „Atotputernic” sau „Omnipotent”. Este unul dintre atributele ce i s-au oferit lui Dumnezeu în tradiția greacă. În Septuaginta, prima traducere a Vechiului Testament din ebraică în limba greacă, „Pantocrator” a fost utilizat drept termen echivalent al titlului ebraic El Shaddai (Dumnezeu).

Catedrala Mântuirii Neamului, cea mai mare catedrală ortodoxă din lume

În altarul catedralei este așezată o listă cu peste 350.000 de nume ale eroilor români cunoscuți, alături de moaștele Sfinților Martiri Brâncoveni și Mucenici de la Niculițel. Potrivit agenției Basilica, catedrala deține cel mai mare iconostas ortodox din lume, cu o lungime de 23,8 metri și o înălțime de 17,1 metri, fiind un record confirmat de Academia Recordurilor Mondiale.

Cât despre mozaic, momentan a fost realizată o suprafață de 3.000 de metri pătrați dintr-un total estimat de 25.000 de metri pătrați. Sectorul realizat cuprinde iconografia altarului și a iconostasului cu 45 de icoane. Așadar, sunt ilustrați sfinții profeți ai Vechiului Testament, precum și sfinții apostoli și diverse scene semnificative petnru religia creștină, scrie fanatik.ro.

În prezent, Catedrala Mânturiii Neamului a absorbit 230 de milioane de euro, însă investiția finală va fi mult mai mare. În acest sens, pentru a strânge fonduri, BOR a arborat anul trecut un banner uriaș cu un cod QR. Cei care doresc să doneze bani pentru această construcție o pot face după ce scanează acel cod QR. Purătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, explica gestul în acel moment.

”Nu conţine nimic satanic, declar asta spre liniştirea unor oameni prin natura lor îngrijorați. Contribuiţi la pictarea și finalizarea catedralei! Codul poate fi scanat cu un telefon mobil și a venit în întâmpinarea celor tineri, care folosesc foarte mult telefonul mobil”, declara Vasile Bănescu.

Advertisements
error: Content is protected !!