Satul din „Colinele Transilvaniei” unde trăiesc 11 naționalități: „Am o viată bună aici, mult mai bună decât în Germania”

Updated on ianuarie 31, 2024 La îmbinarea județelor Mureș, Sibiu și Brașov astăzi asistăm la un nou fenomen de repopulare, dar, paradoxal, cei care vin să cumpere case aici sunt mulți străini, și mai puțini români. Străinii care au descoperit aceste locuri, în ”Colinele Transilvaniei”, vin din diferite pături sociale și, în realitate, au format o adevărată comunitate formată din cel puțin 11 naționalități.

În satele din România unde s-au mutat numai străini, conform celor mai recente date statistice, trăiesc peste 100.000 de locuitori, aici fiind dezvoltată o adevărată industrie în domeniul ecoturismului, iar ca destinație turistică ”Colinele Transilvaniei” se întind pe ambele părți ale văii Hârtibaciului, unde se regăsește și râul Târnava Mare, în afluență cu râul Olt, scrie playtech.ro.

Satul din „Colinele Transilvaniei” unde trăiesc 11 naționalități: „Am o viată bună aici, mult mai bună decât în Germania” 1

În acest grup spectaculos de locuri parcă scoase din povești, există și ”satul internațional” cu 11 naționalități, fiind vorba Richiș, situat în județul Sibiu.

Ca număr de locuitori, aici trăiesc peste 700 de locuitori, și sunt de naționalitate germană, elvețiană, italiană, lituaniană, engleză, americană, olandeză, maghiară, israeliană, română și chiar franceză.

Richiș e cel mai internațional sat. Casele sunt foarte scumpe acum”, povestește Anthonia Timmerman, o olandeză în vârstă de 75 de ani, conform greatnews.ro.

Locuitoarea satului Richiș, de origine olandeză, a reușit să-și deschidă și o mică afacere de turism, fiind vorba de o pensiune situată în fosta casă parohială a bisericii săsești din sat, pe care a închiriat-o de la Biserica Evanghelică.

Olandeza Anthonia Timmerman s-a mutat aici, alături de soțul ei, în urmă cu 7 ani, dar vizita România la începutul anilor 90, fiind dragoste la prima vedere.

Multe dintre proiectele inițiate în Richiș, precum și în celelalte sate, aveau să-i aibă în spate pe cei de la Fundația ”Mihai Eminescu”, ocupându-se de restaurarea unor clădiri, obiective turistice, etc.

”Richis e a doua casa pentru mine. Am o viata buna aici cu sotia mea, mult mai buna decât in Germania”, spune Heribert Schmid. „Ne place foarte mult, ca ne place natura si facem multe plimbari cu cainele. Avem si prieteni aici cu care jucam in fiecare saptamana carti”, îl completează Roswitha Schmid, potrivit oradesibiu.ro.

Iar astăzi, ”Colinele Transilvaniei” cu satele de aici au renăscut din propria cenușă, așa că merită să treci, măcar odată, pe aici și să vezi minunea.

Un alt sat revitalizat din Colinele Transilvaniei este Alma Vii, din județul Sibiu. Atestat documentar în 1289, satul era numit și Alma între Vii deoarece se afla într-o zonă viticolă bogată (sașii cultivau viță de vie în terasele amenajate pe pantele dealurilor).

Aici, lucrurile au început să se schimbe în bine din 2008, când Fundația Mihai Eminescu a inițiat primele proiecte în sat. Au fost restaurate fațadele unor case particulare, dispensarul și magazinul din sat au fost consolidate și s-au reparat podețele. În plus, locuitorii care voiau să își dezvolte mici afaceri au primit consultanță și au fost invitați să participe la cursuri de formare profesională.

Ulterior, începând cu 2015, cu ajutorul unor granturi din fonduri norvegiene și din partea Ambasadei SUA, fundația a restaurat biserica evanghelică din sat, turnurile și zidurile de apărare ale acesteia.

Deoarece nici în Alma Vii nu mai trăiesc sași, biserica a fost transformată într-un centru cultural, educativ și turistic ce azi găzduiește evenimente și sărbători ale comunității. În curând, aici va fi înființat și un punct gastronomic local, unde va fi servită mâncare tradițională pregătită de oameni din sat.

Satul a prins viață și tot mai multe persoane și-au cumpărat case aici în ultimii ani, inclusiv Mike și Marion, doi soți germani care au restaurat o veche casă săsească și au transformat-o într-o casă de oaspeți numită Alma-Via Guesthouse. Satul are și alte pensiuni, inclusiv două case de oaspeți deținute de Fundația Mihai Eminescu.

Satul a început să se ridice, au apărut noi locuri de muncă, iar unii localnici și-au lansat mici afaceri. Un exemplu este Alexandra Lăcătuș, de 33 de ani, care are o firmă împreună cu soțul ei prin care administrează biserica fortificată din Alma Vii. Tot ea administrează și cele două case de oaspeți pe care Fundația Mihai Eminescu le are în sat.

error: Content is protected !!