Updated on ianuarie 24, 2024 Dacă mergeți la camera de gardă și nu sunteți un caz de urgență ori nu aveți bilet de trimitere de la medicul de familie, doctorii vă pot pune să plătiți consultația sau investigațiile. Banii strânși în urma unor astfel de servicii medicale, denumite „la cerere”, sunt investiți în aparatură sau în diverse alte lucruri necesare spitalului.
Pentru că tușea foarte tare, o femeie a mers la două noaptea la camera de gardă a Spitalului Victor Babeș și spre surprinderea ei a fost nevoită să plătească o radiografie și consultația, scrie stirileprotv.ro.
Pacienta: „M-a consultat cu stetoscopul, mi-a dat un CD că mi-a făcut radiografie și mi-a zis că trebuie să veniți peste o săptămână la control, dar să veniți cu bilet de trimitere de la medicul de familie ca să nu plătiți iar consultația”.
Chiar dacă are cameră de gardă, Spitalul Victor Babeș din Capitală nu este unitate de urgență. Aici se decontează doar internarea continuă și spitalizarea de zi, iar aceasta din urmă se face pe baza unui bilet de trimitere. Ceilalți pacienți sunt puși să plătească.
Prof. dr. Simin Florescu: „Este vorba de pacienți care nu constituie urgențe vitale medico-chirurgicale. Nu au consultat în prealabil medicul de familie pentru afecțiunea lor. Pot să fie consultați și investigați în spitalul nostru la cerere contra cost, iar tarifele sunt cele prevăzute în contractul cu casa”.
Aceste informații apar pe afișele din camera de gardă. Și nu este singurul spital în care a fost luată o astfel de decizie.
Situația se schimbă în cazul instituțiilor sanitare care au unități de primiri urgențe. Acolo nu se percep taxe, însă medicii spun că sunt supraîncărcați.
Statisticile arată că cel puțin 30% dintre cei care vin în unitatea de primiri urgențe nu constituie de fapt o urgență. Însă oamenii preferă să vină la spital pentru orice fel de consultație, în loc să meargă la medicul de familie așa cum ar trebui.
Problemele de sănătate care nu constituie urgențe – adică nu pun viața în pericol imediat – ar trebui rezolvate cu programare la medicul de familie, în ambulator sau la centrele de permanență.
Vizita la medicul de familie s-ar putea plăti din buzunarul pacientului, începând cu 1 februarie 2024
Consultațiile la medicul de familie ar pute fi taxate din buzunarele pacienților. Medicii clujeni nu mai vor să încheie contract cu Casa de Asigurări, scrie Jurnalul.ro.
Antena 3 CNN anunță că de la 1 februarie 2024, consultațiile la medicul de familie vor fi contra cost. Hotărârea drastică a fost luată în urma tensiunilor dintre medicii de familie, specialiștii din ambulatorii și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Reamintim că joi, 18 ianuarie 2024, peste 200 de medici clujeni au protestat în fața sediului Casei de Asigurări de Sănătate, față de scăderea bugetului.
Asociația și Patronatul Medicilor de Familie din Cluj au anunțat că din 1 februarie 2024, nu se vor mai putea acorda consultații medicale gratuite.
Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Medicii de familie sunt cea mai importantă linie de apărare a sănătății publice”
„Unde este mediul de afaceri care beneficiază de serviciile medicilor de familie, unde sunt asociațiile profesionale care le vând medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, mobilier medical, aplicații informatice? Unde sunt ca să susțină protestul medicilor de familie? De ce tac toți?
Nu am văzut pe nimeni din rândul asociațiilor profesionale care au interes la medicii de familie să le vândă bunuri sau servicii să iasă public și să susțină protestul acestora în condițiile în care se propune scăderea veniturilor pentru 2024.
Toți se bulucesc și se gudură pe lângă medicii de familie când e vorba să le mai promoveze sau vândă niște medicamente, niște materiale sanitare, niște echipamente medicale, niște mobilier medical, sau orice altceva. Dar când medicii de familie ies în stradă ca să-și apere drepturile, nimeni nu-i susține.
Probabil nu se înțelege foarte bine rolul medicinei de familie, s-o spunem foarte clar: este ultima și cea mai importantă linie de apărare înaintea prăbușirii sistemului sanitar, care funcționează tot mai greu, atât din cauza lipsei de finanțare, a deficitului de resursă umană și a intereselor oligarhilor care îl controlează. Degeaba s-au dublat cheltuielile cu sănătatea în ultimii cinci ani și degeaba vor mai crește investițiile în sănătate dacă linia de apărare formată din medicina de familie este lăsată să moară. Degeaba vom avea miliarde de euro din PNRR sau din alte surse de finanțare pentru medicina secundară și terțiară dacă linia de apărare formată din medicina de familie este lăsată să moară.
A făcut cineva un calcul cât câștigă pe o consultație un medic de familie, chiar și dacă decontează mai multe servicii, și cât se câștigă pe o consultație ân privat? A calculat cineva ce cheltuieli are un cabinet de medicină de familie? A fost cineva să stea cu un medic de familie o zi intreagă, să privească prin ochii acestuia pacienții care vin la consultații și problemele cu care se prezintă? A stat cineva în cabinetul unui medic de familie în timpul pandemiei?
A spus cineva că peste 30% din medicii de familie sunt în pragul pensionarii și că tot sistemul sanitar este la risc pentru că nu vine nimeni din urmă să-i înlocuiască, posturile scoase la rezidențiatul de medicină de familie sunt refuzate pentru că se știe că este o specialitate extrem de solicitantă? A recunoscut cineva că într-o țară ca a noastră care nu are strategii serioase de prevenție tot medicilor de familie le revine această responsabilitate?” a transmis Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, citat de Monitorul de Cluj.