Updated on ianuarie 22, 2024 Din această săptămână intră în cinematografe un nou film românesc, docu-drama „Avram Iancu – Împotriva imperiului”. Producția este realizată exclusiv din bani privați, de Papa Pictures (casa care a realizat și seria de filme și serialul „Pup-o, mă!”), în colaborare cu Asociația Centrul de Arte Vizuale Transilvania Art și Stilo Evora.
Prima vizionare oficială are loc chiar luni, dar avanpremiera de gală, în prezența echipei filmului, a fost programată de Mica Unire, miercuri, 24 ianuarie, la Brad. „Am ales să avem evenimentul acesta chiar în zona lui Avram Iancu, dar ne-am gândit și la toți ceilalți români, așa că vom avea avanpremiera de miercuri în același timp în toate cinematografele din țară, simultan, chiar de la acceași oră, de la 19.00.
În plus, vom porni într-un mic turneu apoi, atât în țară, cât și în străinătate. Pentru toate vizionările speciale vă invit să urmăriți paginile din social media ale filmului. S-au pus deja în vânzare biletele”, spune Alin Panc, pentru Adevărul.
„Avram Iancu – Împotriva imperiului” este titlul primei docu-drame dedicate „Crăișorului Munților – Eroul din Transilvania, eroul tuturor românilor”. Producția reprezintă debutul atât pentru regie – semnată de Theo Thorn (care a colaborat și la scenariu, împreună cu Alexandu Molico), cât și pentru rolul principal – Avram Iancu, la tinerețe, este interpretat de un tânăr actor angajat al Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, Horia Fedorca.
De asemenea, acest titlu reprezintă debutul în cinematografie și pentru artista de muzică populară Paula Hriscu.
Producția s-a bucurat și de trei consultanți științifici: Prof. Univ. Dr. Habil. Sorin Șipoș (de la Universitatea din Oradea și Muzeul Țării Crișului), Prof Univ Dr. Mihai Drecin (Membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România) și Lector Univ. Dr. Radu Româmașu (de la Uniersitatea din Oradea).
„Cred că este un titlu care acoperă scenariul filmului și poate fi și o figură de stil. Pentru că Avram Iancu a fost, într-adevăr, împotriva celor care nu acordă drepturi politice. A luptat pentru moții din Apuseni, ca să obțină drepturi din partea imperialilor. Titlul subliniază o acțiune împotriva tuturor celor care nu au recunoscut românilor drepturile politice și transilvane. Avram Iancu a fost împotriva revoluționarilor maghiari și a curții vieneze. Titlul poate fi derutant doar pentru că în prima parte a fost aliatul. Dar apoi a luptat împotriva imperiului și a absolutismului, prin sfidarea pe care a făcut-o la adresa împăratului vienez.
Am consultat scenariul îndeaproape și am mai intervenit, acolo unde a fost necesar, cu anumite sugestii. Am accentuat partea de refuz, pentru când este foarte important că Avram Iancu a refuzat acele onorurile și decorațiile, asta ni-l prezintă ca pe un om de cuvânt. A dorit să sprijine acel regim liberal vienez, dar apoi, dacă nu a mai fost dispus să-și respecte promisiunile, a încetat să primească onorurile.
De asemenea, am insistat să se introducă în film și testamentul său, pentru că reprezintă o importantă schimbare de optică, ni-l arată pe Avram Iancu ca un om care e dispus să se sacrifice”, a declarat istoricul Sorin Sipoș.