Updated on ianuarie 4, 2024 În cadrul ședinței programate pentru data de 9 ianuarie, consilierii locali din Cluj-Napoca vor lua în considerare votul asupra unui proiect care propune alocarea sumei de 255.000 lei din bugetul local în sprijinul activității SMURD. Primăria Cluj Napoca va asigura două mese pe zi pentru voluntarii implicați în operațiunile SMURD.
„Comunitatea clujeană este recunoscătoare fiecărui membru al echipajelor și voluntarilor SMURD pentru dedicarea și profesionalismul de care dau dovadă zi de zi. Eforturile lor reprezintă un exemplu pentru noi toți. În numele clujenilor transmit încă o dată mulțumirile și aprecierea noastră profundă.
Primăria continuă susținerea pentru activitatea voluntarilor SMURD Cluj. Pe ordinea de zi a primei ședințe a Consiliului local din acest an va intra proiectul de hotărâre privind alocarea a 255.000 lei către Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca pentru Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare.
Fondurile de la bugetul local sunt utilizate pentru asigurarea serviciului de masă (două mese pe zi – prânz și cină) pentru 10 persoane din cadrul echipajelor de terapie intensivă mobilă ale SMURD Cluj. Mesele sunt asigurate de Cantina de ajutor social și pensiune Cluj-Napoca”, a transmis primarul Emil Boc.
„Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca solicită sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și a Consiliului Local pentru ca și în anul 2024 SMURD să beneficieze în continuare de două mese/zi pentru 10 voluntari care activează în cadrul acestui serviciu”, se arată în referatul de aprobare a proiectului.
PRIMUL CAZ SMURD CLUJ
La 1 iulie 1994, ora 14:18, la Dispeceratul Pompierilor se primește primul apel al SMUR Cluj. SMURD (inițial SMUR) a luat ființă prin colaborarea Grupului de Pompieri Cluj cu partenerii omologi din Köln, Germania.
Mașinile de intervenție și întreaga dotare medicală au fost primite ca donație din partea partenerilor din Köln. Modul de acțiune se făcea având la bază modelul deja existent în multe țări europene, acela de a aduce echipajul medical spitalicesc cu dotarea necesară în teren, la locul unde se afla pacientul în suferință.
ÎNFIINȚAREA UPU-SMURD
Din anul 1994 până în anul 2000, cele două linii de gardă a medicilor și paramedicilor au fost voluntare. Începând cu anul 2000, garda medicilor a fost parțial plătită prin linia de gardă a Clinicii de ATI din cadrul Spitalului Clinic de Adulți. Începând cu anul 2000 serviciul SMURD este finanțat de către Spitalul Județean de Urgență Cluj prin intermediul UPU-SMURD.