(Foto) Castelul de poveste transformat de UBB Cluj într-o bijuterie. Este singurul castel de acest fel din Transilvania

Updated on martie 9, 2024 Castelul Bethlen din Arcalia, situat în județul Bistrița-Năsăud, a devenit o veritabilă bijuterie după ce a fost supus unui proces amplu de restaurare și reconfigurare, investindu-se 14 milioane de lei în acest proiect de către Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Reabilitarea castelului a fost realizată în totalitate și acesta arată acum spectaculos. Detaliile remarcabile, precum sobele impresionante lucrate manual din sălile principale ale castelului, nu au fost neglijate și au fost readuse la forma lor inițială.

Proiectul de reabilitare a beneficiat de o finanțare de 12 milioane de lei, prin Programul Operațional Regional. UBB a completat finanțarea, din fonduri proprii de 2 milioane de lei. Castelul va deservi anual peste 600 de studenți, masteranzi și doctoranzi. Spațiile de învățământ au fost extinse cu peste 840 de metri pătrați, informează ziare.com.

(Foto) Castelul de poveste transformat de UBB Cluj într-o bijuterie. Este singurul castel de acest fel din Transilvania 1

„UBB are cea mai puternică prezență academică în județul Bistrița-Năsăud, cu aproape 1000 de studenți, cu 5 facultăți în extensiile din Bistrița și Năsăud și cu o stațiune științifică la Arcalia. Stațiunea Științifică UBB-Arcalia include Castelul UBB-Arcalia, Parcul Dendrologic UBB-Arcalia și clădirile anexe pentru cazare, cantină și serviciile administrative. Castelul – construit în secolul XIX cu o arhitectură mauro-bizantină, unică în Transilvania și rară în țară – este acum reabilitat.

Urmează (1) să reabilităm celelalte clădiri, care, deși funcționale, nu se mai ridică la standardele actuale ale stațiunii științifice și ale nevoilor practicii studenților UBB; (2) să dezvoltăm Parcul Dendrologic UBB-Arcalia și (3) să dotăm stațiunea științifică cu laboratoare de top în domeniul biologiei/ biotehnologiilor și științei/ingineriei mediului.

(Foto) Castelul de poveste transformat de UBB Cluj într-o bijuterie. Este singurul castel de acest fel din Transilvania 2

În final, Stațiunea Științifică UBB-Arcalia va face parte dintr-o rețea UBB – Grădina Botanică din Cluj-Napoca – Grădina Botanică din Jibou – Parcul Dendrologic UBB-Arcalia -, dedicată turismului academic și cercetării științifice asupra mediului și sustenabilității”, a declarat rectorul UBB, Daniel David.

Stațiunea Științifică UBB – Arcalia

Arcalia este una dintre cele mai vechi localităţi ale judeţului Bistriţa-Năsăud, prima sa atestare documentară fiind consemnată în prima jumătate a secolului al XIV-lea. Este situată la circa 15 km vest de oraşul Bistriţa şi la aproximativ 110 km nord-est de municipiul Cluj-Napoca, la limita dintre Câmpia Transilvaniei şi zona colinară, care face trecerea spre masivele Carpaţilor Orientali. Accesul la Arcalia se realizează pe şoseaua Cluj-Napoca-Dej-Bistriţa, precum şi prin halta CFR Arcalia.

(Foto) Castelul de poveste transformat de UBB Cluj într-o bijuterie. Este singurul castel de acest fel din Transilvania 3 (Foto) Castelul de poveste transformat de UBB Cluj într-o bijuterie. Este singurul castel de acest fel din Transilvania 4 (Foto) Castelul de poveste transformat de UBB Cluj într-o bijuterie. Este singurul castel de acest fel din Transilvania 5

În 1673 Arcalia a intrat în posesia familiei nobiliare Bánffy, iar în următoarele două secole a fost moștenită de către membrii familiei Bethlen. La începutul secolului al XIX-lea, grație contelui János Bethlen, domeniul de la Arcalia a fost supus unui proces de modernizare, aici amenajându-se unul dintre primele parcuri în stil englezesc din Transilvania.

Tot acum se înființează o herghelie cu rase de cai dintre cele mai renumite. În jurul anilor 1880, Béla Bethlen, un descendent al familiei contelui János Bethlen, a reamenajat vechiul parc, transformându-l în parcul dendrologic existent și astăzi, cu o varietate de peste 150 de specii de arbori şi arbuşti.

Același nobil a construit și castelul în stil mauro-bizantin, singurul de acest fel din Transilvania. Castelul şi anexele sale se află în partea estică a parcului, aşezate pe un ax de nord est-sud vest. Domeniul a fost naţionalizat în 1949 şi transformat în magazin sătesc, staţiune de maşini agricole, apoi în tabără pentru pionieri.

Din 1963, domeniul Arcalia a fost preluat de Universitatea Babeş-Bolyai. Timp de trei decenii, aici a funcţionat Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice, constituind de asemenea o bază pentru practica de vară a studenţilor. În octombrie 1998, prin ordin al Ministerului Educației Naționale, la Arcalia s-a înființat Centrul Regional al Francofoniei, sub egida Universității Babeș-Bolyai.

Advertisements
error: Content is protected !!