Updated on decembrie 13, 2023 Solistul de muzică populară Ioan Bocșa, supranumit sufletul colindelor românești, împlinește astăzi vârsta de 76 de ani. Marele artist s-a născut pe 13 decembrie 1947, la Oarda de Jos, în județul Alba.
Ioan Bocșa a devenit în timp unul dintre cei mai împătimiți căutători ai acestor cântări străvechi și unul dintre cei mai importanți interpreți de folclor din România. La început le-a adus în scenă, alături de grupul Icoane, pe care l-a înființat în anul 1994, în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde preda muzică vocală tradițională, informează alba24.ro.
Apoi, fiindcă erau nenumărate, nemaiauzite și neprețuite, a început să le adune în cărți. Primele culegeri au apărut în 1999 și s-au numit „1484 de colinde cu text și melodie”, fiind urmate, în 2003, de „Colinde Românești”, pentru care, doi ani mai târziu, avea să primească, din partea Academiei Române, Premiul „Ciprian Porumbescu” la secțiunea Muzicologie.
Din anul 1994, Ioan Bocșa este conferențiar universitar la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, la Modulul de folclor al acestei Academii de Muzică.
În prezent, munca sa se leagă de activitatea de profesor universitar în cadrul Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca.
După ce a terminat studiile universitare la Conservatorul de Muzică din Cluj în 1970, Ioan Bocșa a rămas conferențiar universitar la modulul de folclor, a pus temelia Liceului de Muzică din Alba – Iulia și a lucrat, 16 ani, în cadrul Inspectoratului Școlar Alba, „batând cu piciorul Apusenii ca un apostol și cunoscând astfel dascălul de școală, de țara, la el acasă, în bătrânele școli din sate, în clasele cu bănci de lemn de pe vremea austro-ungarilor”.
De asemenea, Ioan Bocșa a participat la Festivalul “Maria Tănase” de la Craiova, unde a luat Marele Premiu. Au urmat înregistrări pentru radio, televiziune.
De-a lungul carierei sale, Bocșa a primit Premiul Ethnos, chiar la prima să ediție, alături de Sofia Vicoveanca și Dumitru Farcas.