Updated on decembrie 13, 2023 Tudor Giurgiu, directorului Festivalului Internațional de Film Transilvania, este impresionat de Castelul Bánffy din Răscruci.
„Auzisem că s-a terminat de curând reabilitarea Castelului Bánffy din Răscruci, situat foarte aproape de «fratele mai mare» din Bonțida, proiect manageriat cu succes de Consiliul Judetean Cluj. Fiind în zonă zilele trecute, am vrut neapărat să îl văd, vizita nocturnă (din păcate) a meritat din plin.
Domeniul e de vis, castelul în sine e conservat foarte bine și renovarea i-a pus în valoare spațiile generoase. Te poți ușor pierde prin labirintul de camere iar priveliștea de pe terasa exterioară e superbă, îți poți imagina ușor viața la castel de la sfârșitul sec XIX, în timpul baronului Ádám Bánffy, un înfocat pasionat al artelor și mintea din spatele amenajărilor și finisajelor interioare. Bravo celor care au dus la bun sfârșit tot proiectul, de-abia aștept să arătăm domeniul oaspeților și publicului de la TIFF!
PS Dacă ar fi să fiu un pic cârcotaș, cred că se mai putea lucra la partea de iluminat exterior ambiental (în spatele castelului), anumite surse sunt prea puternice și strică magia locului. Less is more always! (Mai puțin este mai mult, mereu – n. red.)”, a transmis Tudor Giurgiu.
Castelul Bánffy din Răscruci a fost inaugurat la finalul lunii trecute. Lucrările au vizat atât zidurile interioare și exterioare ale castelului, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități, cât și componentele artistice, precum tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile etc.
Pentru valorificarea obiectivului la potențialul său maxim și pentru transformarea acestuia într-un Centru Cultural reprezentativ pentru județ, etajul castelului cuprinde o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, precum și grupuri sanitare. În ceea ce privește subsolul imobilului, acesta include un spațiu expozițional.
De asemenea, investiția a constat și în restaurarea parcului castelului, o componentă importantă fiind reprezentată de amenajarea lacului din incintă. Astfel, a fost construit un ponton din lemn, au fost refăcute porumbarul din mijlocul lacului și fântâna arteziană, a fost edificat un pod peste canal, respectiv alte două poduri pentru șanțul de evacuare a apei lacului, fiind amenajate și accesele auto și pietonale. Totodată, au fost realizate lucrări de amenajare peisagistică și de plantare de arbori.