Acesta este cartierul din Cluj Napoca unde să trăiește cel mai bine. Se află în top și la nivel național

Updated on martie 1, 2024 Acesta este cartierul din Cluj Napoca unde să trăiește cel mai bine. Se află în top și la nivel național 1

Platforma de imobiliare storia.ro a realizat, în urmă cu două luni, un clasament al cartierelor din România unde se trăiește cel mai bine. Patru cartiere din Cluj-Napoca și-au făcut loc în primele zece clasate la nivel național.

La stabilirea punctajului pentru fiecare cartier au fost luați în calcul patru indicatori de bunăstare: valorile de trafic, reperele (magazine, supermarketuri, baruri și restaurante, grădinițe, școli, parcuri, locuri de joacă, facilități medicale și mijloace de transport în comun), calitatea aerului și costul pe metru pătrat al locuințelor raportată la media națională.

Din Cluj Napoca, Gruia este cartierul unde să trăiește cel mai bine și se află pe locul trei în topul cartierelor din România. Doar în două cartiere din România, ambele din București, se trăiește mai bine decât în Gruia. Este vorba de Aviatorilor și Primăverii.

Acesta este cartierul din Cluj Napoca unde să trăiește cel mai bine. Se află în top și la nivel național 2

În  clasament național se mai află alte cartiere din Cluj, Andrei Mureșanu, Centrul Vechi din Cluj-Napoca și cartierul Zorilor. Clasamentul celor mai bune cartiere din Cluj-Napoca în funcție de standardul de locuit:

Acesta este cartierul din Cluj Napoca unde să trăiește cel mai bine. Se află în top și la nivel național 3

Scorul a fost calculat în funcție de patru indici:

Trafic – Ia în calcul date despre circulația rutieră și viteza de deplasare, în raport cu viteza maximă legală admisă în zonă.
Repere – Ia în calcul numărul total de magazine, supermarketuri, baruri și restaurante, grădinițe, școli, parcuri, locuri de joacă, facilități medicale și mijloace de transport în comun disponibile în cartier.
Aer – Monitorizează constant calitatea aerului pe baza indicatorilor de poluare: particule în suspensie, oxizi de azot, O3, SO2, CO, temperatură, presiune atmosferică, umiditate și vânt
Imobiliare – Calculează costul mediu pe metru pătrat al locuințelor din cartierul ales, raportat la media prețurilor imobiliare la nivel național. Cu cât scorul se apropie de 100, cu atât locuințele din cartier au prețuri mai ridicate pentru cumpărare.

Imobiliarele din Cluj-Napoca la început de an
La început de 2024, prețurile cerute pe apartamentele din Cluj-Napoca au crescut cu până la 11% față de începutul anului trecut. Începutul anului marchează o creștere de 9% pentru apartamentele de vânzare, comparativ cu luna ianuarie 2023, însă prețurile medii rămân relativ similare cu cele din decembrie 2023. Prețul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 10% în luna ianuarie 2024 vs. ianuarie 2023, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 8%, potrivit unui comunicat Storia.

Interesul utilizatorilor este mai ridicat pentru proprietățile de vânzare, aceștia realizând în ianuarie 2024 cu 59% mai multe contactări față de luna ianuarie 2023 și cu 66% mai multe față de luna decembrie 2023.

Potrivit sursei citate, în Cluj-Napoca, în luna ianuarie a.c., prețurile medii pentru apartamentele noi și vechi au fost relativ similare cu cele din decembrie. Așadar, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.596 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat comparativ cu ianuarie 2023. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preț mediu de cerere de 2.560 euro/metru pătrat, cu 11% mai ridicat decât în aceeași lună a anului anterior.

„În contextul pieței imobiliare din țară, în 2024 observăm o tendință interesantă. Deși cererea pentru apartamentele de vânzare este ridicată, numărul tranzacțiilor raportat la fondul locativ se situează cu 29% sub media Uniunii Europene. Pentru mai multă claritate, fondul locativ se referă la totalitatea unităților de locuit disponibile într-o anumită regiune. Totodată, evoluția prețurilor proprietăților din ultimii trei ani rămâne sub media altor țări din regiune, fiind semnificativ sub ritmul de creștere a veniturilor populației. Aceste aspecte indică atât oportunități, cât și provocări în piața imobiliară. În plus, gradul de urbanizare, adică proporția populației care trăiește în zone urbane, rămâne încă relativ scăzut în țara noastră, ceea ce sugerează că există premise pentru o aliniere treptată cu alte state similare din Europa, oferind perspective încurajatoare pe termen lung” a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Advertisements
error: Content is protected !!