„Dacă nu mergi 1000 km pe lună cu maşina, e mai ieftin cu taxi-ul”, spune analistul Iancu Guda

Updated on martie 16, 2024 Analistul financiar Iancu Guda a explicat cât de mult trebuie să mergi cu maşina personală ca investiția să merite. Acesta spune că dacă nu mergi 1000 km pe lună cu maşina, e mai ieftin cu taxi-ul.

„Am pus cap la cap nişte date şi concluzia este următoarea. Cam 1000 km pe lună trebuie să parcurgi. Dacă nu mergi măcar atât cu maşina, achiziţia ei începe să devină o decizie financiară greşită. Pentru că alternativa de a merge cu taxiul e mai ieftină. Comparăm mere cu mere, da? Nu am zis de mers cu trenul sau metroul, în condiţii incomparabile de confort.

"Dacă nu mergi 1000 km pe lună cu maşina, e mai ieftin cu taxi-ul", spune analistul Iancu Guda 1

Am făcut un calcul, la preţ de Uber sau Bolt, în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Constanţa. La o maşină medie cumpărată în România, ce blochezi ca bani? În primul rând suma iniţială, care nu mai produce pentru tine. Lumea zice că dacă îmi iau o maşină cu 30.000 euro şi o revând peste 5 ani cu 20.000 de euro, am pierdut 10.000 euro. Fals. Dacă aveai acei 30.000 de euro şi nu îi blocai? Cea mai simplă investiţie de azi, depozitul bancar, îţi dă 7% dobândă. Obligaţiunile de stat îţi dau peste 8%, dacă donezi şi sânge. Deci a nu bloca 30.000 euro timp de 5 ani, înseamnă la un 10% pe an, cum e la bursă, cel puţin 15.000 euro. Şi atenţie, mai mult, pentru că avem randament la randament. Nu e doar 10% pe an. În al doilea an am 10% la 33.000 de euro şi tot aşa, banii produc.

Trebuie să fim conştienţi că banii blocaţi nu mai produc bani.

Apoi, a avea o maşină implică multe alte cheltuieli. Combustibil, revizie, întreţinere anuală. Cam 80% dintre maşinile din România sunt produse înainte de 2010. Deci avem foarte mutle maşini vechi. Nu doar că poluează, e vorba şi de piese.

Mai ai şi asigurări, RCA, CASCO, cauciucuri care au nevoie de un loc de depozitare”, a declarat Iancu Guda, citat de dcnews.ro.

Advertisements
error: Content is protected !!