Updated on noiembrie 8, 2023 Începând de ieri, 07.11.2023, șoferii pot circula pe pasajul de la Luna, pasaj care traversează autostrada Câmpia Turzii – Chețani. Devierea traficului pe pasaj va permite continuarea lucrărilor pe lotul de autostradă.
„Se circulă de astăzi pe pasajul de pe DN15 din zona localității Luna, județul Cluj!
Redirecționarea traficului pe acest pasaj permite continuarea lucrărilor pe lotul de autostradă Chețani – Câmpia Turzii (A3), și finalizarea acestora până la sfârșitul anului. Constructorul este bine mobilizat în șantier iar lucrările sunt în grafic.
Se va putea astfel circula pe autostradă, fără întrerupere, de la Cluj la Târgu Mureș”, a transmis directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol.
Tronsonul de autostradă Câmpia Turzii – Chețani dat în circulație în decembrie, cu 9 luni mai devreme
Lucrările la lotul de autostradă dintre Câmpia Turzii și Chețani se apropie de final. Tronsonul va fi gata cu 9 luni înaintea termenului contractual, ceea ce înseamnă un nou „record național”.
„După ce în martie 2021 ministrul Cătălin Drulă a „rupt pisica” reziliind contractul cu defuncta Straco și apoi a re-licitat rapid lucrările rămase, noii antreprenori, Strabag și Geiger, au rupt toate normele și au șanse maxime să stabilească un record național: inaugurarea unui sector de autostradă cu 9 luni înainte de termen”, scrie Asociația Pro Infrastructura.
Asocierea STRABAG SRL – GEIGER TRANSILVANIA SRL a început lucrările la început de an, după o perioadă de câteva luni pentru proiectare. Contractul a fost semnat pe 26 octombrie pentru circa 420 de milioane de lei, cu ordinul de începere venind la final de noiembrie. Termenul contractual este de 3 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție – mai exact, termenul de finalizare este august 2024, informează hotnews.ro.
Contractul inițial de circa 280 de milioane de lei cu firma românească Straco a fost reziliat în martie 2021, la șase ani de la semnare, din cauză că firma de construcție a intrat în insolvență, iar în 2021 stadiul fizic era puțin sub 40%.
„Cei doi constructori, jucând pe teren propriu, s-au decis să facă o demonstrație de forță și să deschidă circulația în decembrie 2023. Au profitat și de vremea tomnatică neobișnuit de secetoasă și acum doar ceva catastrofal îi mai poate opri.
Umblă vorba prin târg că se încearcă inaugurarea chiar de Ziua Națională însă noi i-am îndemna pe politicieni să nu forțeze nota, iar pe antreprenori să nu cadă (ca alții, vezi A7 Centura Bacău) în capcana grabei care strică treaba doar ca să dea bine la televizor”, scrie Pro Infrastructura.