Updated on octombrie 30, 2023 Teatrul Național din Cluj-Napoca va fi renovat complet în urma unei investiții de 20 de milioane de euro, a anunțat astăzi ministrul Culturii, Raluca Turcan.
„Mă aflu la Cluj pentru că aici, investițiile, dezvoltarea economică și dezvoltarea peisajului cultural merg mână în mână. Mi se pare firesc, în calitate de ministru al Culturii, să valorificăm modalitățile prin care putem susține sectorul cultural din Cluj.
Astăzi, din punctul de vedere a susținerii proiectelor culturale, pot anunța că a fost publicat în sistemul electronic de licitații publice SEAP, studiul pentru restaurarea și renovarea Teatrului Național din Cluj-Napoca.
Vom investi 20 de milioane de euro net, o investiție semnificativă și mult așteptată. Urmează licitația pentru proiect tehnic și studiul de execuție, motiv pentru care am solicitat eficientizarea proiectului, astfel încât investiția să devină posibilă în cel mai scurt timp posibil. Mă bucur că în calitate de ministru al Culturii am reușit să sprijin orașul printr-o investiție de peste 2 milioane de lei. Prin PNRR sunt în desfășurare 8 proiecte, în valoare de peste 200.000 de euro”, a declarat Raluca Turcan, citată de Monitorul de Cluj.
Clădirea Teatrului Național din Cluj Napoca
Primul teatru orășenesc (de limbă maghiară) din Cluj datează din 1821, fiind așezat pe locul actualei clădiri denumite „Casa Universitarilor” (str. M. Kogălniceanu). La începutul secolului al XX-lea s-a proiectat ridicarea unei noi clădiri care să adăpostească această instituție, vechea clădire fiind necorespunzătoare.
În 1904 a început construcția noii clădiri în actuala Piața Ștefan cel Mare, pe locul fostei piețe de lemne a orașului. Lucrările, finalizate în 1906, au fost executate de celebra firmă constructoare de teatre Helmer și Fellner. Clădirea fost inaugurată în ziua de 8 septembrie 1906 cu o reprezentație a Teatrului Maghiar, al cărui director era Jenő Janovics. Construit în stil baroc-rococo, edificiul are o capacitate de 1000 de locuri și trei rânduri de logie.
La îndemnul lui Tiberiu Brediceanu, clădirea a trecut în patrimoniul Consiliului Dirigent Român la data de 14 mai 1919, când a fost preluată de Onisifor Ghibu. La acea vreme Onisifor Ghibu ocupa funcția de secretar general pentru resortul Instrucțiunii și Artelor din cadrul Consiliului Dirigent Român. În același timp, Teatrul Maghiar a fost mutat în clădirea de pe strada Emil Isac, aproape de Parcul Central și râul Someș, în care funcționează și în prezent.
Clădirea adăpostește atât compania Teatrului Național, cât și Opera Română. În 1990, în nișele de pe fațada clădirii au fost amplasate statuile „Thalia” și „Eutherpe”, opere ale sculptorului Vasile Rus-Batin.