De unde vin „noii clujeni”? 6.800 de bucureșteni s-au mutat la Cluj în ultimii 10 ani

Updated on octombrie 3, 2023 Cluj Napoca este în continuare unul dintre cele mai atractive orașe din România. Acest lucru s-a văzut și în ultimul deceniu, atunci când zeci de mii de români au ales să se mute aici.

Cele mai multe persoane stabilite în Cluj în ultimii 10 ani, conform recensământului provin din județul Salaj 15.500. După județul Sălaj urmează Alba 13 000, Bistrita Nasaud 12.500, Mures 11.900, Maramures 8.000, București 6.800, Hunedoara 5.900.

De unde vin „noii clujeni”? 6.800 de bucureșteni s-au mutat la Cluj în ultimii 10 ani 1
(Foto Facebook Emil Boc)

Totuși, au existat și foarte mulți clujeni care au ales să se mute în alte județe. Cei mai mulți clujeni care au preferat în ultimii 10 ani să-și schimbe rezidența au făcut-o pentru a pleca în Alba 7.590.

Urmează județul Bistrita 7.300, Salaj 7.200, Bihor 6.300, Mures 6.000, București 5.700, Hunedoara 4.500, Maramureș 4.500.

Cluj-Napoca, cel mai bun oraș studențesc din România în 2023

Cluj-Napoca rămâne și în anul 2023 cel mai bun oraș studențesc al României, conform clasamentului QS al celor mai bune orașe academice pentru studenți, QS Best Student Cities 2024, citat într-un comunicat de presă al UBB. Rio de Janeiro, Brazilia, este pe locul 138, după Cluj-Napoca.
In România, prima poziție este ocupată de municipiul Cluj-Napoca (locul 137 la nivel internațional), urmat de București (141 internațional) și Timișoara (151-160 internațional). În total, în clasament au fost incluse peste 160 de orașe, primele zece poziții fiind ocupate de Londra, Tokyo, Seul, Melbourne, Munich, Paris, Sydney, Berlin, Zurich și Boston.

Clasamentul QS al celor mai bune orașe academice pentru studenți are la bază indicatori academici (rankings), de accesibilitate (affordability) și de calitate a vieții (desirability) și a fost publicat începând din anul 2019.

„Faptul că în al doilea an consecutiv orașul Cluj-Napoca ocupă primul loc în România ca cel mai bun centru academic pentru studenți este un lucru foarte important, dar nu neobișnuit. Orașul găzduiește cea mai veche și cea mai mare universitate a țării (UBB) și alte cinci instituții publice de învățământ mai specializate, repere în domeniul lor la nivel național (UMF-Cluj-Napoca, UTCN, USAMV-Cluj-Napoca, UAD și ANMGD), toate reunite în Uniunea Universităților Clujene (http://www.uuc.ro/). Este important să menținem acest standard prin cooperarea dintre universitățile clujene și cu autoritățile locale”, declară președintele Uniunii Universităților Clujene (și rectorul UBB), prof. univ. dr. Daniel David.

România a pătruns în clasament în ultimii doi ani, orașul Cluj-Napoca ocupând mereu prima poziție în țară, conform comunicatului UBB.

Cluj-Napoca, în topul celor mai rezervate oraşe pentru city-break-uri

Potrivit datelor emise de Travelminit.ro, în topul celor mai rezervate oraşe pentru city-break se numără Braşovul (15.37% din rezervări), Bucureştiul (12.83%), Sibiul (8.99%) şi Cluj-Napoca (8.72%), restul procentelor împărţindu-se aproape în mod egal între Oradea, Timişoara, Iaşi, Sighişoara şi Târgu Mureş.

Oraşele din România oferă locuri şi activităţi destinate tuturor vârstelor şi gusturilor, obiective turistice inedite, zone de agrement şi aventură. Tocmai din acest motiv, ele au devenit o opţiune preferată adesea de turiştii care călătoresc în ţară.

Avantajele acestor sejururi de scurtă durată sunt semnificative: ele reprezintă o metodă foarte bună de a explora oraşele României, care au un potenţial turistic încă insuficient explorat, sunt mai ieftine şi, în acelaşi timp, sunt o alternativă excelentă pentru cei care nu mai au zile de concediu sau nu mai pot pleca pentru o perioadă îndelungată.

Trendul rezervărilor era în scădere după data de 15 august, însă, datorită condiţiilor meteo favorabile, turiştii au ales să călătorească şi în septembrie. În medie, durata pentru un city-break de toamnă în România este de două nopţi.

error: Content is protected !!