Updated on septembrie 22, 2023 O echipă de arhitecți din Cluj a câștigat concursul Administrației Apelor Române pentru amenajarea plajei din Mamaia. Proiectul lor promite o plajă cu multă vegetație mediteraneană, terenuri de sport, locuri de joacă, dar și baruri, care vor ocupa o fâșie de 40-50 de metri, din cei 150 cât are în medie plaja.
O porțiune de șase kilometri și jumătate din cei nouă, cât are plaja din Mamaia, ar urma să se transforme. Arhitecţii propun amenajarea unui parc liniar la marginea plajei, spre stațiune, apoi o zonă cu baruri de plajă, vestiare, grupuri sanitare, dar și posturi de observație pentru salvamari. O perdea de vegetație va masca aceste construcții haotice, scrie stirileprotv.ro.
Spațiul imaginat ar urma să arate cât mai natural. De-a lungul falezei vor fi plantați măslini sălbatici și sălcioară, iarbă de pampas și alte plante ornamentale. Iar materialele folosite vor fi tot naturale, precum lemn sau piatră.
Noul model de dezvoltare se inspiră din cum arăta staţiunea în anii ’70.
„Soluţia noastră propune în primul rând un parc liniar care va interima zona de hoteluri a staţiunii. Acest parc liniar reprezintă undeva la 20-30% din lăţimea actuală a plajei va fi şi o formă de protecţie a staţiunii contra acestui fenomen al nisipului care vine în anotimpul rece dinpre plajă spre hoteluri”, explică Vlad Sebastian Rusu, arhitect, citat de observatornews.ro.
În doi ani, arhitecții promit că vor readuce stațiunea Mamaia la gloria de altădată. „Trebuie să se ţină cont de facilităţile pe care le vom avea pe plajă, respectiv toaletele ecologice care lipsesc cu desăvârşire, beach baruri care să funcţioneze atât ziua, cât şi noaptea”, spune Iolanda Ianu, manager hotel.
„Este un proiect ambiţios şi extrem de binevenit pentru staţiunea Mamaia. Mamaia, vrem nu vrem, rămâne totuşi perla litoralului, în ciuda faptului că s-a construit foarte mult”, spune Nicolae Bucovală, preşedinte organizația patronală Mamaia-Constanţa.
Proiectul câștigător pentru amenajarea plajelor din stațiune va avea un buget de peste 7,5 milioane de lei. Iar arhitecții din Cluj-Napoca speră ca partea birocratică să nu îi țină prea mult pe loc.