Updated on august 9, 2023 Selly este de părere că decizia Jandarmeriei Române de a-l amenda pe Gheboasă în urma prestației sale este, de fapt, un exercițiu de PR, care îngrădește libertatea de exprimare. Asta nu e altceva decât un exercițiu ieftin de PR al acestei instituții, dar vom vorbi mai pe larg despre ei mai încolo.
Acum să ne întoarcem un pic la isteria care s-a creat pe Facebook după momentul lui Gheboasă de la Untold. Cei care contestă prestația lui spun că sunt mesaje toxice, nocive pentru copii. Că astfel de oameni distrug mințile tinere, care nu sunt încă formate. Hai să o luăm cu începutul. Sunt mesajele din muzica trap toxice? Da. De fapt, nu aș spune chiar toxice, dar recunosc că sunt niște mesaje greșite(…)”, a scris Selly, citat de wowbiz.ro.
Selly a mai adăugat și faptul că educația se face în școli și acasă, motiv pentru care părinții sunt responsabili pentru copiii lor, mai ales că în cadrul festivalurilor, minorii pot participa doar dacă primesc aprobare din partea părinților sau a tutorilor.
„Dar este oare rolul unui artist hip-hop să îți educe copilul? Doamne ferește! Sub nicio formă. Este responsabilitatea lui să transmită mesaje pozitive? Nu. Muzica NU trebuie să fie educativă. Muzica trebuie să te distreze, să te relaxeze, maxim să-ți transmită o emoție.
Muzica nu este un instrument de educație, în niciun caz. La fel cum vlogurile mele nu sunt un instrument de educație, la fel cum televiziunea nu e un instrument de educație. Educația se face acasă și la școală, nu pe internet, nu la festivaluri(…)”, a mai adăugat Andrei Șelaru.
Povestea lui Gheboasă spusă de el însuși: „Aceste versuri nu sunt cele mai bune, dar eu nu mă duc la vreun festival să educ copiii
Gabriel Gavriș, alias Gheboasă, cântărețul de trap contestat după prestația de la festivalul UNTOLD și amendat de autorități pentru versurile melodiilor, a declarat pentru G4Media.ro că nu e deranjat de valul de critici. La 21 de ani a ajuns să aibă milioane de următori pe YouTube și pe rețelele de socializare. „Nu îmi doresc să fiu niciun model, fac ce pot să trăiesc. Acum o duc bine, mă descurc, dar știu ce înseamnă să nu ai nimic, să nu ai pâine și nimic de mâncare”, spune Gabi. Născut în Târgoviște (cartier Șerpărie), a fost abandonat de mamă după naștere, în timp ce tatăl său era la pușcărie. Statul l-a luat și l-a ținut o vreme. Apoi, băiatul a ajuns în grija unor asistenți maternali, scrie g4media.ro.
„Mi-au oferit toată dragostea și mi-au oferit educația cea mai importantă, cei șapte ani de-acasă. Când m-au luat de la orfelinat, aveam râie. Sunt țigan. De ce m-ați luat pe mine atunci?, am întrebat-o peste ani, pe Luminița, mami, că așa îi spun. A zis că eram singurul copil de etnie din centru. Eram bolnav și ei m-au salvat. După mine, Luminița și Titi Neagoe au mai luat doi copii, surorile mele, care acum sunt la facultate”, spune Gabi.
Peste ani, tatăl biologic al lui Gabi împreună cu bunica lui, s-au adresat instanței. Copilul a fost redat familiei biologice.
„Tata mă voia, el și-a ispășit pedeapăsa, a plătit și e un om special. E tatăl meu și m-a vrut mereu, a suferit foarte mult. Îmi amintesc și acum când eram la familia mea adoptivă și ca să vedeți ce oameni sunt, mă duceau în vizită la peniteciar, să îl văd pe tata. Eram mic, mă ridicau în brațe și îl vedeam printr-un gemuleț la penitenciar. Apoi am ajuns la el și la bunica mea. Pe mama biologică am întâlnit-o, dar nu avem ce să ne vorbim. Nu avem nici o legătură”.
Gheboasă provine din cartierul numit Șerpărie, din Târgoviște. Acolo a crescut. „E un fel de Ferentari, dacă vreți. De-acolo sunt și acolo mă duc mereu cu drag, nu mă delimitez. Am trăit toată viața în sărăcie. Sunt țigan. La școală am fost mereu pus în ultima bancă, de la joacă eram exclus, am fost dat afară și de afară, dacă se poate spune asta. Adică mi se spunea să nu mai stau nici acolo. Mai aveam prieteni, încercam să ies mereu cu copii de români, auzeau părinții și ziceau: ăla e vagabont, ce cauți cu el? Asta e, așa a fost. Am cărat pepeni în piață, am făcut tot ce am putut să scap de foame. Am fost și în Cehia să muncesc, urma să muncesc, dar am luat țeapă și-am rămas în stradă, ca un boschetar și trebuia să mă întorc pe jos în România. Și m-am și întors”, susține artistul.
Înainte să cânte cochetase și cu fotbalul. „Nu am fost rău deloc. Eu am făcut fotbal profesionist la Chindia. Bănel Nicoliță mi se spunea, jucam banda dreaptă. Muzica m-a ajutat, însă, cel mai mult. În 2020 m-am apucat, practic. Nu m-am gândit niciodată sunt talentat, că am ceva în plus. Am pornit doar cu o poveste de viață, cu refuzuri pe toate palierele, cu etnia mea. Am făcut un clip de 3 lei și mă știau doar vecinii. Piesa a ajuns în 3 luni la 1 milion de vizualizări pe YouTube. Apoi am făcut altele și am unele cu 15-16 milioane, de succes. Eram un no-name, acum mă urmăresc milioane de oameni. Am ajuns aici cu credința, eu cred în Dumnezeu și sunt convins că el m-a adus aici. Credința mea m-a adus, foamea și munca”.
În 3 ani de zile, adolescentul plecat din Șerpărie, Târgoviște, a ajuns pe scena UNTOLD, la unul dintre cel mai mari festivaluri din lume. Aici Gheboasă s-a ales cu un val de critici pe rețelele de socializare. Versurile obscene au fost indicele principal al acuzatorilor.
„Eu, în primul rând, nici nu visam vreaodată să ajung pe vreo mare scenă. Am fost la Untold, am cântat și toți de-acolo știau versurile, versuri apărute cu peste un an în urmă. Aceste versuri nu sunt cele mai bune, dar eu nu mă duc la vreun festival să educ copiii. Acei copii știau versurile. Am scris versurile copilărește, simplu, să prindă. Am fost copil când le-am scris și sunt și acum un copil. Am o energie, am povestea mea și am făcut ceva simplu, care să mă ajute. Nu am furat, nu am dat nimănui în cap. Dacă versurile mele sunt acum problema…
Așa pot să dau exemplu cu Paraziții, dar nu vreau să comentez eu, nu e treaba mea. Comentariile mi s-au părut o ipocrizie. Eu nu fac educație, ar fi culmea să pretind asta. Nu scriu poeme, nu m-am dus la un concurs de recitat poezii. Înainte de-a apărea Gheboasă, era doar Gabi care murea de foame și nu își permitea nimic. A apărut Gheboasă, iar de atunci mă descurc. Am făcut ce am putut eu. Nu regret nimic”!
Notă: G4Media.ro nu promovează și nu încurajează mesajele cu caracter rasist, xenofob, care incită la ură, consum de droguri sau alte fapte penale. Libertatea de exprimare sau de orice fel este valoarea supremă. Nu vrem să existe artiști sau evenimente interzise din cauza mesajelor obscene, dar ar fi de preferat ca ele să nu fie plătite din bani publici (vezi zilele comunei) sau să se desfășoare în cadrul unor festivaluri de amploare (vezi Electric Castle, Neversea, Untold etc) ori fără vreun avertisment prealabil (ex: Interzis minorilor).