Updated on iulie 9, 2023 Primarul Emil Boc s-a aflat astăzi la Mărișel, acolo unde are loc a 68-a ediție a sărbătorii tradiționale care are loc la Crucea Iancului. Mii de oameni au ajuns duminică la Mărișel la sărbătoarea caree se desfăşoară de peste 170 de ani în cinstea lui Avram Iancu şi a moţilor din timpul Revoluţiei de la 1848.
După o slujbă de pomenire la monumentul „Crucea Iancului”, din zona Fântânele, depuneri de coroane și jerbe de flori, și discursurile oficialităților locale și județene, cei care au venit la Mărișel au avut parte de un regal folcloric.
Primarul Emil Boc a ținut un discurs în deschidere. “Trăiască duhul lui Iancu, trăiască moţul între moţi, Câmpia Libertăţii spune, sau câmpia de la Mărișel spune, că Avram Iancu suntem toţi”, așa și-a început Emil Boc discursul, parafrazând puțin versurile cântecului Iancu la Țebea interpretat de Vasile Șeicaru, informează Cluj24.
Veta Biriș, Cornel Borza, Alina Pica, taragotiștii Adrian Neamțu și Mihai Mariș, Nicolae Turcu, Ionuț Candrea și Ioana Petran, Alexandru Potra, Florina Trif, Lucia Potra, Dana Purcel, Anicuța Roșu sau Livia-Maria Hetea-Danciu, au încântat asistența.
Crucea lui Avram Iancu de la Mărișel este un monument istoric situat în comuna Mărișel, județul Cluj, România. A fost ridicată inițial din lemn în anul 1924 de frații Vasile, Ioan și Gavril Crișan pentru a marca aniversarea unui secol de la nașterea lui Avram Iancu (1824-1872), iar ulterior a fost înlocuită cu o cruce din piatră.
În toamna anului 1940, după Dictatul de la Viena și cedarea părții de nord-vest a Transilvaniei, crucea a fost demontată și adăpostită de horthyști în satul Mărișel. După retragerea trupelor horthyste și restabilirea frontierei de stat dintre România și Ungaria, rezerviștii Batalionului Someș, împreună cu locuitorii din Mărișel, au ridicat o nouă troiță de piatră în locul unde se aflau celelalte două monumente. Aceasta a fost sfințită la 24 iunie 1944 în cadrul unui ceremonial militar-religios [2].
În luna iulie a fiecărui an, se organizează sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului, în memoria lui Avram Iancu și a înaintașilor, eveniment organizat de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Primăria și Consiliul Local al comunei Mărișel.
Acest monument reprezintă o parte importantă a patrimoniului cultural și istoric al zonei și servește drept loc de comemorare și omagiere a lui Avram Iancu, cunoscut ca „Crăișorul Munților Apuseni”, personalitate marcantă a istoriei românești.