Updated on ianuarie 30, 2023 Mai multe fundații au protestat față de doborârea statuii lui Iuliu Maniu din Cluj. „Am aflat cu stupoare că statuia făuritorului de țară, IULIU MANIU, de la Cluj-Napoca a fost dată jos cu excavatorul pentru lucrări în zona respectivă, despre care Primăria Cluj-Napoca nu a dat până la această oră nici o explicație.
IULIU MANIU este un exemplu și un model pentru toți cei care pun pe primul plan principiile și valorile adevărate pe care a fost clădită această țară și această națiune. În anul în care se împlinesc 150 de ani de la naștere și 70 de ani de la moarte, a împieta asupra memoriei lui IULIU MANIU este cu adevărat un gest reprobabil.
Ignoranța și lipsa de educație morală este la fel de gravă ca și tortura în sine, de aceea, în numele memoriei, al responsabilității față de istoria noastră și al datoriei față de generațiile următoare cerem administrației locale din Cluj-Napoca să dea explicații și să dispună cât mai repede posibil repunerea la loc a monumentului din strada Baba Novac“.
Statuia lui Iuliu Maniu din Cluj a fost realizată în anul 2018 și inaugurată în 8 ianuarie 2019, lucrările fiind finanțate de familia academicianului Emil Burzo. Statuia a fost numită, la data respectivă, un “simbol al democrației și libertății”.
“Sunt şocat că au dărâmat statuia lui Maniu. Am vorbit cu Ionuţ Ţene (şeful Biroului Învăţământ cultură culte sport şi societate din Primăria Cluj-Napoca) şi a spus că habar n-a avut. Am vorbit şi cu arhitectul Ionel Vitoc şi mi-a spus că e un proiect european de amenajare şi a acelei zone şi crede că o să repună statuia tot acolo, dar că nu ştie sigur”, a declarat, pentru Cluj24, finanţatorul statuii, academicianul Emil Burzo.
Ulterior, primarul Emil Boc a venit cu explicații: „În primul rând, aș dori să îi asigur pe toți clujenii cu privire la faptul că statuia lui Iuliu Maniu reprezintă un monument valoros al orașului nostru și statuia va fi păstrată pe același amplasament.
Având în vedere proiectul european aferent străzilor din zona centrală (Kogălniceanu, Baba Novac etc), statuia a fost luată de pe soclu și așezată lângă zidul bastionului învelită într-o protecție de pânza, pentru că prin proiect se reface cota solului și soclul statuii, după care se repune pe poziție.
La fel s-a procedat cu statuile lui Eminescu și Blaga în cadrul proiectului din fața Teatrului Național. Specialiștii nu au recomandat mutarea statuii luate de pe soclu, pe perioada lucrărilor, în vederea evitării oricărui risc de deteriorare”, a precizat primarul Emil Boc, citat de adevarul.ro.