Cluj. 4 escroci s-au dat oameni de afaceri ca să îi dea unei femei o țeapă de 400.000 de euro, în criptomonede!

Updated on octombrie 27, 2022 O femeie din Cluj a fost ținta a patru escroci care au vrut să-i fure 400.000 de euro, în criptomonede. Escrocii, care s-au prezentat ca investitori germani, au fost prinși în flagrant de polițiști. Aceștia sunt acuzați de comiterea infracțiunii de tentativă la înșelăciune prin metoda RIP DEAL.

În aceeași zi, a fost făcută o percheziție la locuința unuia dintre bărbați, în municipiul București, iar, în baza unui ordin european de anchetă, emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, cu sprijinul autorităților germane, s-a desfășurat o altă percheziție, în orașul Nürnberg, din Germania, anunță stiripesurse.ro.

Cluj. 4 escroci s-au dat oameni de afaceri ca să îi dea unei femei o țeapă de 400.000 de euro, în criptomonede! 1

În fapt, 4 bărbați, cu vârste cuprinse între 31 și 59 de ani, 3 din București și unul din Germania, sunt bănuiți că, începând din luna iulie 2022, ar fi încercat să inducă în eroare o femeie din Cluj-Napoca sub pretextul calității de falși investitori germani și tranzacționării aparentei sume de 10.000.000 de euro, în scopul obținerii de la aceasta a 400.000 de euro în criptomonede.

Cei 400.000 de euro ar fi reprezentat comisionul pentru intermedierea tranzacției.

Bărbații, sub false identități, ar fi intrat în legătură cu femeia în contextul unui anunț postat de aceasta pe o platformă online, în vederea identificării de investitori, pentru un proiect imobiliar, care ar fi urmat să fie demarat pe un teren achiziționat și deținut în acest scop.

În cadrul uneia dintre întâlnirile pe care femeia le-a avut cu un reprezentant al presupușilor investitori, i s-ar fi explicat că cei 400.000 de euro ar urma să fie transferați de aceasta într-un portofel electronic la care doar ea ar fi avut acces, pentru a oferi garanții cu privire la seriozitatea intențiilor ei de a remite comisionul după finalizarea tranzacției.

Trei dintre bărbați ar fi fost prinși în flagrant delict în Cluj-Napoca, unde s-ar fi deplasat ca urmare a înțelegerii stabilite cu femeia, cu intenția de a obține banii, în criptomonede, prin utilizarea unui portofel electronic.

În urma controalelor corporale și percheziției autoturismului cu care aceștia s-au deplasat, au fost descoperite și ridicate 6 telefoane mobile, 4 portofele electronice, un laptop, dar și un document de identitate fals, aparent emis de autoritățile belgiene.

În cadrul percheziției care s-a desfășurat la locuința unuia dintre bărbați, în București, au fost descoperite și ridicate alte 4 documente de identitate false, care păreau a fi emise de autorități malteze, belgiene și elvețiene.

În baza probatoriului administrat, cei 3 bărbați din municipiul București au fost reținuți, pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de miercuri să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, cu propunere de arestare preventivă.

O tânără din Oradea a furat banii din donaţiile a sute de oameni

O tânără în vârstă de 33 de ani, din Oradea, a impresionat sute de oameni cu cazurile unor copii bolnavi, ca mai apoi să fure banii din donaţii.

Femeia de 33 de ani a fost reținută marți pentru 24 de ore, fiind bănuită de comiterea infracțiunilor de fals informatic în formă continuată și înșelăciune în formă continuată. În urma cercetărilor făcute, polițiștii au stabilit că, în perioada noiembrie 2020 – octombrie 2022, femeia ar fi creat o practică din exploatarea vulnerabilității publicului la prezentarea unor cazuri sociale, privind copii cu probleme grave de sănătate, familii defavorizate, aflate într-o situație materială precară, copii orfani, animale aflate în suferință etc, anunță IPJ Bihor, potrivit stiridecluj.ro.

Profitând de aceste circumstanțe, ea ar fi preluat o serie de anunțuri promovate pe diverse pagini de socializare, care prezentau cauze umanitare reale și ar fi modificat conturile bancare ale beneficiarilor reali, înlocuindu-le cu conturile personale, pentru a-și însuși, fără drept, banii din donații.

Totodată, aceasta este bănuită că s-ar fi recomandat, în mod mincinos, ca fiind reprezentană a unei fundații umanitare și ar fi solicitat bani diverselor persoane fizice sau juridice, tot sub pretextul ajutorării unor persoane în suferință.

Până în prezent, polițiștii de investigare a criminalității economice au identificat 190 de persoane care au fost înșelate, prejudiciul total provocat fiind estimat, momentan, la peste 40.000 de lei.

Advertisements
error: Content is protected !!