Updated on octombrie 14, 2022 Fabrica de zahăr de la Luduș a fost salvată de o asociație de fermieri. 400 de cultivatori de sfeclă au reuşit să convingă grupul francez care deţine fabrica de zahăr să le vândă lor unitatea.
Astfel, cei 150 de angajaţi îşi vor păstra locurile de muncă, iar cultivatorii nu trebuie să îşi schimbe profilul de activitate, informează Radio Cluj.
„Înțelegerea e cum ne-am dorit-o noi. Datorită faptului că a semnat contractul la de confidențialitate nu putem vorbi prea multe, sperăm că din toamna sau din primăvara anului 2023 cultivatorii de pe Luduș, Brașov, știu eu, Cluj, Sibiu să reînceapă cultura de sfeclă de zahăr.
Prețul la sfeclă anul ăsta e chiar foarte bun, sperăm în continuare noi să facem prețul să fie și mai bun, ținând cont că noi, cultivatorii, vom fi și acționarii fabricii, trebuie să-i mobilizăm, să-i convingem să facem zahăr pentru România”, a declarat liderul cultivatorilor, Teodor Aflat.
Oferta grupului de fermieri din nouă judeţe ale Transilvaniei către patronatul francez al grupului Tereos SA, care a deţinut până acum fabrica de la Luduş, a fost cumpărarea a peste 98% din acţiuni.
Teodor Aflat a precizat că în acest an preţul la sfecla de zahăr este foarte bun şi că speră în continuare ca acest preţ să fie mult mai bun, în urma continuării activitiăţii fabricii din Luduş.
“Primul pas este făcut la înţelegerea pe care ne-am dorit-o. Din câte am înţeles eu, da, într-adevăr, e o premieră”, a spus Teodor Aflat, care a adăugat că mulţi fermieri cultivatori de sfeclă de zahăr îşi pierduseră deja speranţele cu privire la continuarea activităţii în fabrica de procesare de la Luduş.
Fermierul a mai arătat că în judeţele din centrul Transilvaniei sunt mai multe sute de cultivatori de sfeclă care depind de această fabrică, numai în în Sindicatul Cultivatorilor de Sfeclă de la Luduş fiind peste 300 de membri, scrie stiripesurse.ro.
În urmă cu două săptămâni, Sindicatul Liber Zahărul Luduş SA informa că a fost anunţa de patronatul Fabricii de Zahăr din Luduş, Tereos România SA, că se continuă planul de lichidare şi demolare a obiectivului, după ce statul român s-ar fi retras din negocieri şi nu s-a găsit cumpărător.
Ulterior, în presa centrală au apărut informaţii referitoare la reluarea negocierilor între patronatul francez şi un grup de fermieri cultivatori de sfeclă pentru preluarea de către aceştia a fabricii de la Luduş.