Emil Boc, clarificări pe tema Crucii de pe Cetățuie: „Va ramane acolo si nimeni nu se atinge de ea, pentru ca face parte din patrimoniul nostru, al acestui oraș”

Updated on septembrie 12, 2022 Primarul Emil Boc spune că nimeni nu se va atinge de Crucea de pe Cetățuie, după ce în ultima vreme au apărut informații potrivit cărora aceasta ar urma să fie mutată în procesul de modernizare a zonei.

Emil Boc a subliniat faptul că nimeni nu se va atinge de monument.

Emil Boc, clarificări pe tema Crucii de pe Cetățuie: „Va ramane acolo si nimeni nu se atinge de ea, pentru ca face parte din patrimoniul nostru, al acestui oraș” 1

”Încă din 2001 se solicita demolarea ei, de către unii arhitecti. De asemenea, acuma există o propunere din partea celui care face planul pentru modernizarea dealului Cetățuii de a fi mutată de acolo. Lucrurile sunt foarte clare. Eu nu mă ating de simboluri, nu afectez semnificația lor.

Avem alte lucruri mai importante de făcut în orașul asta. În concluzie, zona Cetatuii va fi modernizata, dar fără a fi afectata crucea. Crucea de pe Cetățuie va ramane acolo si nimeni nu se atinge de ea, pentru ca facem parte din patrimoniul nostru, al acestui oraș”, a declarat primarul Emil Boc, citat de stiridecluj.ro.

”Am o formație umanistă, cunosc semnificația și valoarea simbolurilor, că sunt istorice sau religioase. Ele nu trebuie tratate cu buldozerul sau din vechiul peniței unor specialiști într-un domeniu care nu are legătură nici cu istoria nici cu ADN-ul orașului. Zona Cetățuii va fi modernizată, dar fără să fie afectată Crucea, acest lucru să fie clar pentru toată lumea”, a mai subliniat Emil Boc, citat de dcnews.ro.

Crucea de pe Cetățuie este dedicată memoriei martirilor Revoluției de la 1848-1849. Monumentul a fost dezvelit și sfințit la 1 decembrie 1997 de către mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Bartolomeu Anania și de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS George Guțiu, în timpul mandatului de primar al lui Gheorghe Funar.

Monumentul, realizat din piatră, bronz și inox, are o înălțime de aproape 23 m și o greutate de 60 de tone.

Crucea a fost ridicată în locul celei din lemn de stejar care a fost ridicată între 1936-1937 prin grija episcopului greco-catolic Iuliu Hossu și a ministrului de atunci Valer Pop și care a fost dinamitată în 1948 din dispoziția comuniștilor.

Advertisements
error: Content is protected !!