Updated on august 21, 2022 Imnul României și cel al Ungariei au fost intonate, sâmbătă, la Zilele Culturale Maghiare, înaintea începerii principalului concert al serii, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
Moment de toleranță la Zilele Culturale Maghiare din Cluj: sâmbătă, în jurul orei, 21.00, înaintea concertului trupei Bagossy Brothers Company din Piața Unirii, români și maghiari au ascultat, cu respect, imnurile României și Ungariei.
Prima dată a fost intonat imnul României, care a fost ascultat în liniște, într-o atmosferă sobră, de către etnicii maghiari prezenți la eveniment. După intonarea imnului, în Piața Unirii s-a lăsat liniștea. Apoi, a urmat imnul Ungariei, la finalul căruia publicul a aplaudat și a ovaționat cu entuzisam, scrie adevarul.ro.
Zilele Culturale Maghiare din Cluj, ediția a XIII-a
Expoziții, concerte, spectacole de teatru și operă, tururi ghidate, mese rotunde, activități pentru copii, lansări de carte, dansuri tradiționale, proiecții de film, competiții sportive, degustări de vin, jocuri medievale și petreceri – mai bine de 450 de programe au fost pregătite de organizatorii Zilelor Culturale Maghiare din Cluj pentru cea de-a XIII-a ediție, care se desfășoară între 14 și 21 august 2022.
„Revenim la normalitate anul acesta, după un an în care am făcut cât se poate și un alt an în care festivalul a fost mai rotunjor. Suntem prezenți cu 450 de programe timp de opt zile, realizate împreună cu 150 de organizații și instituții partenere, în aproximativ 60 de locuri de desfășurare, a spus Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.
Potrivit sursei citate, date fiind lucrările de pe Kogălniceanu, care este de obicei inima festivalului, a fost necesară mutarea anumitor activități, cum ar fi târgul meșteșugăresc, târgul de turism și târgul de carte.
„Nu am renunțat la ele, ci le-am mutat și așa am reușit să păstrăm o parte din atmosfera străzii”, a mai spus Szabó Lilla.
„Suntem și anul acesta alături de Zilele Culturale Maghiare, unul dintre evenimentele majore pe care îl susține municipiul nostru încă de la înființarea lui. Vor fi unele restricții de circulație, dar nu foarte perturbante. Strada Mihail Kogălniceanu e deja în lucru, ca urmare nu a fost nevoie să o închidem anul acesta”, a spus și Olah Emese, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, prezentă la conferință.
Zilele Culturale Maghiare din Cluj sunt organizate de Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj, în colaborare cu Asociația Clujul Comoară. Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca.
Duminică – Gala de închidere
Gala de închidere a Zilelor Culturale Maghiare are loc în Piața Unirii, duminică, 21 august, ora 19:00, cu un spectacol de operetă în interpretarea Teatrului de Operetă din Budapesta, care va aduna pe scenă peste 130 de artiști și muzicieni. Intrarea la evenimentele festivalului va fi gratuită, cu excepția spectacolelor de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.
Un moment de mare atracție pentru public a fost cu siguranță deschiderea, după trei ani de restaurări, a turnului Bisericii Sf. Mihail. Acesta a putut fi vizitat pe tot parcursul festivalului începând de luni, 15 august, între 10:00-17:00, pe baza unei înregistrări prealabile la Info Point în Piaţa Unirii sau online pe www.zilelemaghiare.ro. Grupurile formate din câte 20 de persoane vor urca din jumătate în jumătate de oră.
Și în acest an publicul a avut parte de tururi ghidate conduse de curatori vorbitori de limba română, tururi în care vor descoperi poveștile clădirilor de pe strada Kogălniceanu, bijuteriile baroce ale Clujului și cele din perioada regelui Matia, vor afla istoria orgilor renovate ale Bisericilor Sf. Mihail şi Evanghelică-Luterană Pietati și în care vor putea admira lucrările expoziției de artă bisericească Ars Sacra Claudiopolitana, organizată de Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail.
Spectacole de teatru subtitrate în română
În cadrul ediţiei din acest an a Zilelor Culturale Maghiare, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a prezentat patru spectacole cu subtitrare în limba română. Este vorba despre „Ce-aș fi eu fără tine?” – susținut de Teatrul Cetății din Gyula (marți, 16 august, ora 20:00, Sala Studio), „Tinerii barbari” – o coproducţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj şi a Teatrului Cetăţii din Gyula (miercuri, 17 august, ora 20:00, Sala Studio), „Romeo şi Julieta” (joi, 18 august, ora 19:00, Sala Studio) și „Patimile lui Hristos de la Şumuleu-Ciuc” – spectacol-invitat susţinut de Teatrul Naţional din Budapesta și Ansamblul Naţional Maghiar de Dansuri (sâmbătă, 20 august, de la ora 19:00).
Grădina cu ruine a Bisericii Reformate de pe Kogălniceanu a adăpostit și acum tumultul pieţelor medievale, reînviat de astă dată de membrii Asociaţiei de Reconstituiri Istorice Compania. Aici au fost organizate activităţi artizanale, corturi de cavaleri, tragere cu arcul/arbaleta, iniţiere în scrimă/lupta cu sabia pentru copii, jocuri populare şi de curte din epoca Renaşterii, expoziţie de instrumente istorice cu demonstraţii, poveşti şi muzică de epocă și jocuri de iarmaroc.
Strada Potaissa, cunoscută drept Strada Vinului, găzduiește și în acest an târgul de vinuri, unde vizitatorii vor putea consuma sau cumpăra băuturi alese ale unor vinificatori renumiți din Ungaria și România.