Updated on iulie 6, 2022 Quantic Lab, o firmă IT din Cluj, ar fi de vină pentru problemele tehnice care au dus la eşecul lansării unuia dintre cele mai aşteptate jocuri video -c, arată Forbes.
„Când s-a lansat Cyberpunk 2077, printre puţinele scuze oferite de CDPR la acea vreme era una în care se pretindea că QA (Quality Assurance – Asigurarea Calităţii) pur şi simplu nu a identificat toate erorile pe care oamenii le întâmpinau în joc. Suna amuzant la acea vreme, având în vedere amploarea bug-urilor (probleme tehnice – n. red.), dar se pare că… ar putea fi ceva adevăr în asta. Şi este o poveste potenţial sălbatică”, se arată într-un articol despre eşecul răsunător al jocului video Cyberpunk 2077.
Un raport de 72 de pagini a fost făcut public de cineva din interiorul CDPR care arăta că vinovată pentru acest eşec ar fi compania clujeană Quantic Lab, care s-a ocupat de testarea acestor jocuri şi identificarea problemelor tehnice care apar în joc. Quantic Lab este o firmă din Cluj cu aproximativ 400 de angajaţi şi îşi desfăşoară activitatea în outsourcing IT şi servicii de QA pentru industria de gaming, scrie adevarul.ro.
Principalele acuzaţii aduse companiei din România au fost: „Quantic Lab a exagerat dimensiunea echipei care lucrează la Cyberpunk 2077 pentru a păstra contractul (practic a declarat în mod fals un număr mai mare de persoane care ar fi lucrat la testarea jocului -n. red.).
Quantic Lab a declarat că echipa era formată din personal senior, dar era vorba, în schimb, de juniori cu experienţă sub şase luni în Asigurarea Calităţii. Quantic Lab a avut o cotă zilnică de erori raportate, ceea ce a însemnat că CDPR a primit mii de rapoarte de erori relativ inutile de la testeri, a căror rezolvare a luat mult timp şi nu a permis CDPR să rezolve problemele mari ale jocului sau să le prioritizeze”.
Subiectul s-a viralizat pe canalele de vlogging ale unor influenceri de gaming. Pe fir a intrat şi consultantul în afaceri, specialist în managementul resurselor umane Doru Şupeală, care a luat legătura cu mai mulţi angajaţi de la Qunatic Lab, care i-au povestit despre mediul toxic de muncă din firmă.
„Este incredibil câte abuzuri, câte ilegalităţi şi câte acţiuni imorale şi acte de hărţuire, agresiune, discriminare şi intimidare se întâmplă la această companie de ani de zile. Subiectul a explodat după eşecul comercial catastrofal al unui joc extrem de aşteptat şi popular, eşec de piaţă cauzat (şi) de calitatea mizerabilă a serviciilor de QA prestate. Un vlogger celebru a publicat câteva video, apoi subiectul a fost preluat de Forbes şi apoi de întreaga presă internaţională din sectorul IT”, a explicat Şupeală pentru „Adevărul”.
„Adevărul” a trimis o adresă către Quantic Lab în care îi cerea un punct de vedere privind acuzaţiile care au fost aduse companiei. Ni s-a transmis un punct de vedere care a fost trimis jurnaliştilor de la Forbes: „Poziţia oficială a companiei cu privire la articolul publicat în Forbes pe 26 iunie (Report Claims ‘Cyberpunk 2077’ Bugs Weren’t Caught Because A QA Company Lied To CDPR)”. În ceea ce priveşte articolul publicat în Forbes pe 26 iunie, Quantic Lab doreşte să clarifice următoarele: Videoclipul publicat pe reţelele de socializare, aşa cum este menţionat în articolul dvs., începe cu declaraţii incorecte despre istoria Quantic Lab.
Se pare că există o lipsă de înţelegere cu privire la modul în care un joc este testat înainte de lansarea sa pe piaţă. Quantic Lab a fost fondat în 2006 cu o echipă de douăsprezece persoane, concentrată pe deplin pe asigurarea calităţii şi a devenit, de atunci, o companie lider în domeniul asigurării calităţii, cu peste 60 de clienţi activi şi peste 400 angajaţi în trei locaţii de birouri din România. Quantic Lab lucrează la peste 200 de proiecte pe an care aparţin câtorva producători de top la nivel mondial şi are o abordare de tipul „calitatea este pe primul loc” în toate proiectele pe care le întreprindem.
Toate acordurile cu clienţii noştri sunt confidenţiale, dar, în general, producătorii globali lucrează cu mai multe companii de externalizare pentru asigurarea calităţii, nu depind doar de o companie, care se adaugă, în majoritatea cazurilor, la resursele interne de QA la nivel de dezvoltator. Fiecare proiect pe care îl întreprindem este unic în ceea ce priveşte cerinţele clienţilor. Direcţia proiectului este convenită şi ajustată, constant, cu clienţii noştri conform cerinţelor acestora. Quantic Lab se străduieşte întotdeauna să lucreze cu transparenţă şi integritate cu partenerii noştri din industrie”, arată Stefan Şeicarescu, CEO, în răspunsul citat.