Așa va arăta noul bulevard al Clujului. Primul pas, finalizarea noului pod peste Someș

Updated on mai 19, 2022 Noul bulevard al Clujului, „Culoarul de Nord”, începe să prindă contur. Culoarul dintre gară și IRA, al cărui scop principal este de a oferi o conexiune rutieră rapidă între gara CFR și aeroport intră în dezbatere publică.

Primul pas în realizarea noului bulevard este construirea unui nou pod peste Someș. Lucrările la podul Oașului-Răsăritului se află la un stadiu de 50%. Până când acesta va fi terminat, proiectanții au desenat viitorul bulevard.

Așa va arăta noul bulevard al Clujului. Primul pas, finalizarea noului pod peste Someș 1

Traseul este Pod Oașului – Răsăritului – străzile Răsăritului și Câmpul Pâinii – Pod IRA. Bulevardul va avea cel puțin patru benzi, câte două pe sens.

„Culoarul de nord este un proiect extrem de important prevăzut în PMUD și în Planul Urbanistic General. Acesta va reprezenta o alternativă la axa Est – Vest, utilizând culoarul căii ferate și va face legătura între câteva zone importante din oraș: Piața Gării, zona Parcului Feroviarilor, Piața 1 Mai, strada Fabricii și zona Ira – Expo Transilvania. Proiectul va deservi dezvoltarea urbanistică a vechii platforme industriale și se va corela cu proiectele de mobilitate durabilă pregătite de municipalitate”, a declarat Ovidiu Cimpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și coordonatorul CIIC.

Așa va arăta noul bulevard al Clujului. Primul pas, finalizarea noului pod peste Someș 2

Din punct de vedere tehnic, proiectul presupune: modernizarea intersecțiilor, amenajarea străzilor Răsăritului și Câmpul Pâinii la un profil de culoar cale ferată (16/21 ml) cu benzi de circulație, piste de biciclete, aliniamente de arbori și mobilier urban; modernizarea rețelei de iluminat public stradal și a sistemului de semaforizare; instalarea unui sistem de management al traficului; amenajări dedicate funcțiunilor urbane pe categorii de trafic (pietonal, velo+standuri, auto, parcare/garare, transport public cu toate facilitățile aferente, pasaje, poduri, traversări), spații verzi, terenuri de joacă, loisir, areal canin, soluționarea rețelelor edilitare integrate în subteran / peisaj urban (distribuții, utilaje de câmp, hub-uri, PT, stații de reglare), colectare ape meteorice, asigurarea condițiilor optime de exploatare și mentenanță.

Dezbaterea este programată în 25 mai, ora 18. Se va desfășura în format hibrid: fizic, la Casino – Centrul de Cultură Urbană și online, pe platforma electronică ZOOM.

Pentru înscrierea la cuvânt la dezbatere, cei interesați sunt rugați să adreseze o solicitare în opțiunea ”mesaj” a paginii CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică pentru a putea primi linkul de conectare în ziua dezbaterii și detalii cu privire la intervenție.

error: Content is protected !!