Updated on martie 14, 2022 Publicația britanică The Independent a publicat un material extins despre Cluj Napoca. Jurnaliștii britanici au făcut o radiografie a orașului în care au prezentat istoria, atracțiile turistice dar au oferit informații și despre locurile de cazare, restaurante sau locurile de cumpărături.
„Cluj-Napoca este cel mai bine cunoscută ca fiind capitala Transilvaniei. Napoca a fost numele cetății romane care se afla aici în urmă cu aproximativ 2.000 de ani, iar a spune „Cluj-Napoca” cu voce tare se simte puțin ca și cum i-ai spune mamei tale pe numele complet la o cafea.
Astăzi, centrul Clujului găzduiește un oraș vechi plin de viață și, departe de a fi aglomerate de vampirisme, străzile de aici sunt în slujba oamenilor. Gândiți-vă la restaurante la modă ascunse pe alei și la baruri aglomerate pe străzile înguste și pietruite care se luminează noaptea. Aici se află cea mai mare universitate din România, acesta este un oraș studențesc în care cultura prosperă, iar priveliștile superbe asupra râului Somesul Mic, împreună cu arhitectura barocă și gotică, sunt la doar o scurtă plimbare.
Dacă aveți câteva zile libere, fie în afara unei excursii la castelul lui Dracula, fie în natura de dincolo, puteți conta pe Cluj pentru a impresiona”, au scris jurnaliștii britanici.
„Odată ce ați ajuns în medievala Piață a Unirii din centrul Clujului, nu vă veți grăbi să plecați. Biserica gotică Sfântul Mihail este păzită de un monument dramatic care îl onorează pe Matthias Corvinus, regele maghiar din secolul al XV-lea. Casa în care s-a născut Corvinus se află chiar dincolo, pe pietrele de pe Strada Matei Corvin. În dreapta Pieței Unirii se află Muzeul Național de Artă (8 lei/ 1,30 £), în vechiul Palat Banffy, iar în stânga se află diverse cafenele cu locuri în aer liber.
O rotire de 360 de grade în Piața Avram Iancu vă oferă priveliști asupra a două stiluri arhitecturale distincte: forma neobarocă a Operei Naționale și Catedrala Adormirea Maicii Domnului, care combină arhitectura renascentistă și bizantină în stil românesc brâncovenesc. Arcurile și fațadele elegante ale primei sunt surmontate de statuile lui Terpsichore, muza poeziei și a dansului, și Thalia, muza comediei și a teatrului. Cupola catedralei este inspirată de Hagia Sophia din Istanbul”, au mai scris cei de la The Independent.