Cercetătorii clujeni lăudați de BBC. Au prevăzut tot ce s-a întâmplat în pandemie recomandă evitarea unui lockdown

Updated on noiembrie 1, 2021 Jurnaliștii britanici de la BBC i-au lăudat pe cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca pentru că au prevăzut tot ce s-a întâmplat în pandemie.

O echipă de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a pus bazele unei platforme care prezintă infografice și informează cu privire la evoluția pandemiei și la cea a economiei. Până în prezent, toate previziunile lor s-au adeverit. BBC a remarcat și a utilizat unul din graficele lor, scrie ziare.com.

Aproape 550 de candidați au fost admiși la UBB cu media 10

Profesorul Levente Szasz coordonează echipa formată din cercetători ai Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai. Proiectul, „COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor (RoEIM)”, pune la dispoziția celor interesați informații despre evoluția pandemiei în România.

Cercetătorii clujeni utilizează serii de date și metode statistice econometrice constatate, cunoscute şi utilizate la nivel global, iar ultima dată au avertizat, încă din vară, că va urma un val 4 al pandemiei. Asta în timp ce majoritatea experților România erau convinși că valul 4, dacă va exista, va fi unul slab.

O altă latură importantă a proiectului îl reprezintă studiile și prognozele economice, în care se ține cont în cele mai mici detalii de efectele directe și indirecte ale pandemiei asupra economiei României

„Ne așteptam la o mică scădere dacă e să comparăm săptămâna 18-24 octombrie cu 25-31 octombrie, ceea ce s-a adeverit. Atunci am avut și un record absolut, din păcate, peste 18.000 de cazuri. Săptămâna 25-31 e prima care aduce vești bune, suntem pe platoul valului 4 și ne putem aștepta la o ușoară scădere în continuare. Noi suntem economiști, dar de un an și jumătate suntem nevoiți să ne uităm la pandemie și să ne uităm cu evoluează lucrurile pentru că fenomenele economice depind acum în fiecare săptămână, în fiecare trimestru, fiecare an de cum evoluează pandemia”, explică Levente Szasz.

Lockdown-ul ne-ar condamna la sărăcie

Dacă în ultimul timp Alexandru Rafila și Alexandru Streinu Cercel insistă mai mult ca oricând pentru lockdown, tocmai când valul a început să scadă și să se autoepuizeze, Levente Szasz atenționează că o nouă blocare a economiei ar fi contraindicată. În condițiile în care economia României a început să recupereze pierderile față de 2020, an în care lockdown-ul din primăvară, de aproape două luni, aproape a ruinat economia, un nou lockdown ar fi un adevărat dezastru.

Advertisements
error: Content is protected !!