(Foto) Monument istoric, cu povesti de film, din centrul Clujului, se transforma într-o clădire de birouri fără gust

Updated on septembrie 14, 2021 Restaurantul Bufnița, un monument istoric, cu povesti de film, din centrul Clujului, se transforma intr-o cladire de birouri fara gust.

În 2017, Consiliul Local din Cluj-Napoca a aprobat PUD-ul pentru construirea unui imobil mixt – S+P+2E+2M(2ER) – cladire de birouri si restaurant la parter, pastrand corpul cladirii de pe Samuil Micu, nr.8, avand in vedere incadrarea ca monument istoric a cladirii existente. Ulterior, beneficiarul a pastrat doar fatada cladirii de pe Samuil Micu, scrie Ziua de Cluj.

(Foto) Monument istoric, cu povesti de film, din centrul Clujului, se transforma într-o clădire de birouri fără gust 1 (Foto) Monument istoric, cu povesti de film, din centrul Clujului, se transforma într-o clădire de birouri fără gust 2

Pentru viitoarea cladire de birouri, accesul se va face de pe strada Gh. Sincai si va fi doar pietonal. Parcari nu au fost prevazute pe strada: ”Necesarul de parcări va fi rezolvat conform art. 9 din prezentul RLU se va rezolva prin relocarea lor în locuri cu destinație specială parcărilor auto într-o rază mai mică de 250 m, fie prin compensarea financiară din partea beneficiarului, hotărâre reglementată prin HCL”, arată beneficiarul în Planul Urbanistic de Detaliu, din iulie 2017.

„De multe ori cănd mergeam spre clinică, treceam pe strada Samuil Micu ( Rózsa utca), unde am fost ” primit” de un miros magnific, emis dintr-o clădire, unde era un laborator de cofetărie. Mai tîrziu am aflat că aici era o altă clădire interbellică, iubită și frecventată de clujeni, care din păcate, sub șmecheria investitorilor de construcții, a fost dărîmată în 2019 și care va deveni clădire de birouri, la nr 8. Dar, aici era vestitul restaurant “Bufnița” sau în ungurește ” Bagolyvár”.

(Foto) Monument istoric, cu povesti de film, din centrul Clujului, se transforma într-o clădire de birouri fără gust 3

In anii 1930, cetățeanul Turi Elemér a inchiriat terenul și a construit un restaurant, care a devenit un centru al lumii mondene din Clujul ca și restaurantul New York, perioadei dintre cele două Războaie Mondiale. A funcționat pînă 1948, cînd a devenit laboratorul de coferărie Vitadulci. La restaurant, când nu erau muzicanți care să cânte pentru că, de obicei, în localuri cântau diverse formații ale vremii, tangourile lui Ion Vasilescu si Ionel Fernic rulau la un pick-up în salonul principal.

A fost vizitat de oameni celebri precum Ion Zamfirescu, profesorul de filosofie al Regelui Mihai, Lucian Blaga, și alte personalități marcante, romăne, scriitori maghiari, și alte personalități al culturii interbelice, iar cea mai de seamă personalitate a fost celebrul aviator Charles Lindbergh cu soția. El era primul pilot din lume care a traversat Atlanticul cu avionul (în anul 1928 în 33 de ore) iar în cinstea lui, unul dintre saloane a purtat numele Lindgergh în anul 1938”, scrie Csaba Minier, pe grupul de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj.

error: Content is protected !!