Updated on iulie 31, 2021 Adrian Ruicănescu, cercetător la Institutul de Biologie din Cluj-Napoca a explicat de ce ploșnițele dantelate nu pot fi ucise cu substanțe chimice.
Adrian Ruicanescu: „Deja există o isterie a’propos de ploșnițele dantelate, numite hilar de unii „tigri”. Sunt insecte mici, aparținând ordinului Hemiptera. Este vorba de 2 specii, originare din America de Nord, care au fost aduse accidental în Europa odată cu plante ornamentale.
În propriul lor ecosistem, au evoluat împreună cu alte insecte, plus bacterii și virusuri, care controlează și mențin aceste populați în limite normale. În noile areale, aceste insecte nu au dușmanii proprii, astfel populația nu este ținută sub control.
În general, natura reglează lucrurile, dar în ritmul ei. Dacă intervenim, cu substanțe chimice, nu facem altceva decât să „zădărnicim” apariția sau adaptarea unor specii autohtone, care ar putea să găsească aceste ploșnițe ca sursă de hrană.
Acestea pot fi doar mici păianjeni sau mici viespi, cum este cea din fotografie.
„Dantela” care se vede pe aceste insecte, este formată din excrescențe lamelare în care se găsesc celule secretoare de ceară, deci majoritatea substanțelor chimice nu le afectează, dar vor afecta celelalte insecte care s-ar putea adapta și deveni inamicii acestor ploșnițe.
Întâmplător, în zilele foarte calde, aceste insecte sunt foarte active, zboară pentru a se răspândi pe alți arbori, iar mai ales, dacă suntem îmbrăcați în culori deschise, le atragem și ne pot pișca.
Am tot primit întrebarea ce se poate face. N I M I C ! Așa cum, după un atac „devastator” al moliei-miniere-a-castanului-sălbatic (Cameraria ohridella) în anii următori, populațiile acesteia s-au reglat, sperăm că și populațiile de ploșnițe dantelate se vor regla.
Cea mai bună măsură este să lăsăm Natura să rezolve. Și să sperăm că o va face. Oricum, orice altă acțiune nu va face altceva decât să amplifice dezastrul. În fotografie, ploșnița-dantelată-a-stejarului (Corythucha arcuata) și a platanului (Corythucha ciliata)”.
Primăria Cluj-Napoca anunță demararea unei noi acțiuni de dezinsecție pe domeniul public și privat al municipiului Cluj-Napoca și în spații deschise ale persoanelor fizice și juridice.
Operațiunea se va desfășura în perioada 2 – 10 august 2021, între orele 22.00 – 06.00, în funcție de condițiile meteorologice.