Updated on iunie 10, 2021 Emil Boc insistă cu regionalizarea, singura soluție pentru ca România să poată accesa în ritm accelerat fonduri europene. De ce Clujul să stea după aprobarea unuia din Teleorman? Ce treabă are unul din Teleorman cu proiectele din zona Clujului? Cei de la București sunt speriați de regionalizare pentru că rămân fără surse importante de venit. Banii se concentrează la București iar de acolo în buzunarul șmecherilor din Capitală.
Emil Boc a vorbit astăzi din nou despre ideea reformei administrativ-teritoriale a țării, prin comasarea județelor în regiuni.
„În 2011, am reușit să concep un proiect de organizare administrativ teritorială, cu respectarea Constituției, cu respectarea regulilor europene, prin comasarea județelor și revenirea la ce erau marile regiuni istorice. Sunt 10 regiuni mari istorice, plus câteva județe importante. Cetățeanul nu avea de făcut niciun pas în plus sau în minus.
Așa arăta proiectul pe care l-am făcut împreună cu președintele Băsescu. Ne pregăteam să-l ducem mai departe, dar a venit criza și ne-a oprit. UDMR nu accepta comprimarea Harghita-Covasna-Mureș, dar găsisem soluția și acolo”, a declarat edilul Clujulul, la un post de radio local, potrivit Ziua de Cluj.
Boc a mai precizat că regionalizarea ar duce la dispariția „nepotismelor”, dar aceasta nu este momentan pe agenda clasei politice actuale. „Totuși, sunt convins că se va face odată. Suntem singura țară din Uniunea Europeană care nu a făcut reforma administrativ-teritorială a țării. Noi încă ne conducem după legea lui Ceaușescu din 1968, adică centralism plin democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european.
Regionalizarea dă putere regiunilor. Una e să ai un avion cu un motor, și alta e să ai un avion cu cel puțin patru motoare. Acum totul trece printr-un filtru central de la București. Orice proiect avem, trebuie să mergem cu el la centru, indiferent că este o școală sau altceva.
Dacă s-ar întâmpla asta, s-ar desființa foarte multe structuri. De la 46 de județe, cu tot cu sectoarele Bucureștiului, să ajungi la 16 sau la 12, dispar două treimi. <>”, a intervenit moderatorul. “Asta e problema”, a punctat şi edilul. “Un alt avantaj este tocmai destituirea relaţiilor clientelare construite timp de 55 de aniÎn județe s-au perpetuat multe lucruri. Dacă le-ai sparge în bucăți, ai avea șansa să renaști administrativ ca țară”, a afirmat primarul din Cluj-Napoca.
Sorin Chira: „Da vreau regionalizare, domnule Boc!
(…) Aţi fost prim-ministru de ce nu aţi făcut-o atunci? Păi nu aţi făcut-o pentru că politicienii din regat nu-s proşti, când nu o să mai poată stoarce Ardealul şi Banatu va fi grav pentru ei.
Nu vor mai putea concentra sediile centrale ale firmelor importante în Bucureşti, nu vor mai obliga firmele să-şi înmatriculeze parcul auto pe B şi IF, pentru a stoarce impozite, sunt doar două exemple din multe altele.
(…)
Polonia a făcut regionalizarea pe baze istorice, în anul 1998 şi este campioană la atragerea fondurilor europene. Aaaaa că regiunile de top sunt cele vestice, asta-i avantajul unei mentalităţi productive europene, nu balcano-levantină.
Eu sunt pro regionalizare cu condiţia ca regiunile să fie constituite pe baze istorice şi să se gospodărească după cum o cer cetăţenii lor, nu după cum vrea X şi Y de la Bucureşti.
Vreau ca banii produşi la mine în Banat, să rămână în Banat nu ca acum când ne căciulim pe la Bucureşti pentru investiţii, din munca noastră.
Vreau ca proiectele admise la Bruxelles să nu mai zacă prin sertarele instituţiilor centrale….Da vreau regionalizare! (…)”