Ce pregătire are operatoarea de la Ambulanța Cluj care a umilit doi părinţi ce reclamau că fetiţa lor se simte rău

Updated on februarie 18, 2021 Cazuri precum cel din judeţul Cluj, în care doi părinţi care au sunat la 112 pentru a cere ajutor pentru că fetiţa lor au fost jigniţi şi umiliţi de operatorul ambulanţei se pot repeta oricând.

Cel puţin asta susţine secretarul general al Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa din România (FNSAR), Rareş Ghilea, care este chiar angajat al Serviciului de Ambulanţă din Cluj. Sindicalistul explică faptul că astfel de evenimente au loc pe fondul unor lacune legislative, dar şi a slabei organizări în domeniu.

Ce pregătire are operatoarea de la Ambulanța Cluj care a umilit doi părinţi ce reclamau că fetiţa lor se simte rău 1

„Nu există o şcoală de operatori de Ambulanţă-112. Se face numai un curs de scurtă durată. În final, oamenii învaţă ulterior unul de la altul când intră în pâine. Nu există nici un ghid de bune practici pentru acest tip de lucrători. Sigur, există un regulament de ordine interioară, dar cam atât. Tonul operatorului nu a fost unul normal, este unul de condamnat. Dar trebuie să spun că operatoarea în cauză vorbeşte cu toată lumea mai strigat, aproape ţipat. Dar cu toată lumea, cu pacienţii, cu familia şi chiar şi cu noi, colegii ei”, a precizat sindicalistul, potrivit adevarul.ro

Conform celor declarate de Rareş Ghilea, în România, cursul pentru operatorii de Ambulanţă-112 este unul minimal. Şi asta cu toate că normele europene impun o bună pregătire a operatorilor.

Concret, printr-o rezoluţie referitoare la serviciul universal de urgenţă şi la numărul 112, Parlamentul European cere încă din 2011 „realizarea schimbului de bune practici între statele membre în ceea ce priveşte gestionarea apelurilor la 112, îndeosebi sub aspectul formării profesionale a operatorilor, folosirea unui singur operator pentru gestionarea unui apel”.

Cu toate astea cursurile din România dureză şi acum numai şase săptămâni şi au ca scop formarea viitorilor operatori de Ambulanţă-112 pe linia ajutorului de urgenţă, psihologiei, oratoriei şi a utilizării echipamentelor IT. Sper comparaţie, în Europa occidentală, dar şi în Stale Unite aceste cursuri sunt mult mai consistente. În Irlanda, de exemplu, şcoala pentru operatorii care preiau apelurile la ambulanţă durează cel puţin 14 săptămâni.

 

Advertisements
error: Content is protected !!