Cluj: De ce s-au închis restaurantele după câteva zile. Explicația subprefectului Irina Munteanu

Updated on februarie 13, 2021 Subprefectul Clujului, Irina Munteanu, a explicat de ce au fost nevoite restaurantele, barurile și sălile de spectacol din Cluj-Napoca să se închidă din nou, după doar câteva zile.

Irina Munteanu, a încercat să explice că se respectă doar legislația la nivel național, iar decizia de redeschidere, iar apoi de închidere nu a fost luată la nivel local, scrie G4media.

Cluj: De ce s-au închis restaurantele după câteva zile. Explicația subprefectului Irina Munteanu 1

 

„Prin HCJSU nr.4 din 26.01.2021 au fost dispuse masuri pe 14 zile în aplicarea H.G. nr.3/2021 cu privire la prelungirea starii de alertă. Termenul de aplicare al măsurilor dispuse a expirat la data de 08.02.2021 cand au fost reevaluate măsurile, fiind adoptată HCJSU nr.7/08.02.2021 cu aplicabilitate din data de 09.02.2021. Acestea s-au adoptat raportat la rata de incidenta din 08.02.2021 ( cand Cluj Napoca avea o incidenta de 2,97) și doar pe o perioadă limitată, respectiv până la ieșirea din vigoare a HG nr.3 din 2021, urmând ca după această dată să ne încadrăm în noul cadru legislativ. Măsurile dispuse sunt în aplicarea unui alt act normativ de prelungire a stării de alertă, respectiv HG 35/2021 și au ca referința rata de incidență din ziua adoptării hotărârii, asa cum se procedează de fiecare dată când CJSU adoptă o hotărâre ce implică raportarea la rata de incidență. Astfel că, în temeiul legii, era necesară atât evaluarea anterioară la 14 zile, cât şi adoptarea māsurilor de relaxare până la adoptarea HG 35 / 2021 cu privire la prelungirea stării de alertă, cât şi raportarea la rata actuală a incidenței şi aplicarea noilor măsuri adoptate prin ultima hotarea a CJSU.”

Subprefectul spune că autoritățile din județul Cluj au fost obligate practic, prin legislație, să ia aceste decizii.

În momentul în care rata de incidenață scade, autoritățile acordă un termen de 14 zile de evaluare. În momentul în care incidența crește, se acordă doar 48 de ore cu încă o zi de aplicare a măsurilor. Practic, Clujul era în scenariul galben în data de 8 (2.97), cu aplicabilitate de redeschidere parțială a activităților din interior din data de 9 (marți), iar apoi a trecut în scenariul roșu, după creșterea incidenței la peste 3, iar în 48 de ore autoritățile au fost nevoite să anunțe că se închid toate.

„Știu că e dramatic, îmi pare nespus de rău pentru ce s-a întâmplat, e o situație nedorită de nimeni, dar măsurile nu s-au luat la nivel local. Suntem doar obligați să respectăm legea. Nu mi se pare în regulă nici algoritmul acesta pe care se merge, cu calcularea incidenței, fiindcă la Cluj se testează mult, iar în alte locuri puțin. Ce să facem, să nu mai testăm oamenii? Nu se poate. Dar trebuie luate în calcul mai multe aspecte, poate trebuie schimbată și legislația cumva. Îmi pare rău că s-a ajuns la o situația ca și aceasta”, a spus Irina Munteanu.

error: Content is protected !!