Cluj: Parcul de Est, cel mai mare proiect verde din istoria orașului. 45 de hectare de spațiu verde și de agrement

Updated on februarie 8, 2021 Primăria municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, a organizat Concursul internațional de soluții „Amenajarea Parcului Est”.

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă online au fost anunțați câștigătorii.

Cluj: Parcul de Est, cel mai mare proiect verde din istoria orașului. 45 de hectare de spațiu verde și de agrement 1

„O calitate a vieții pentru cetățenii orașului reprezintă principalul obiectiv al municipalității clujene. Pentru dezvoltarea durabilă a municipiului și a zonei metropolitane pe termen mediu și lung, urmărim, printr-o serie de proiecte sustenabile, să reducem emisiile de gaze cu efecte de seră cu 10% până în 2030, în timp ce suprafața de spații verzi din oraș va crește cu 15%.

Așadar, proiectul privind amenajarea Parcului Est se încadrează în această linie strategică de a conecta dimensiunea verde, nepoluantă, la fundamentul de bază prin care orașul este construit pentru oameni și nu pentru profit”, a transmis primarul Emil Boc.

Cluj: Parcul de Est, cel mai mare proiect verde din istoria orașului. 45 de hectare de spațiu verde și de agrement 2

În urma deliberării juriului internațional, proiectele câștigătoare sunt următoarele:

Premiul I, reprezentat de contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 6.288.360 lei, fără TVA: proiectul nr. 100: Metapolis Architects S.P.R.L. în asociere cu S.C. Studio de peisaj Ana Horhat S.R.L. și S.C. Atelier Mass S.R.L.

Autor principal: Metapolis Architects, Studio de Peisaj Ana Horhat, Atelier Mass

Proiectul a fost desemnat câștigător deoarece reușește să combine „într-o manieră inteligentă fluiditatea zonei umede cu dispunerea ortogonală a plantației pepinierei pentru a realiza un desen coerent. Este un proiect construit cu mijloace minime – topografie, apă, vegetație și alei – iar rezultatul aduce o bogăție impresionantă și o diversitate de atmosfere, deschise pentru a evolua în timp și pentru a absorbi nevoi viitoare”, așa cum s-a arătat în aprecierile juriului internațional.

Premiul II, în valoare de 120.000 lei, fără TVA: proiectul nr. 107: Karres en Brands Landschapsarchitecten B.V și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

Autori principali: Darius Reznek, Bart Brands, Natalia Gruszczynska, Oana Paraschiv, Justyna Chmielewska, Mathijs Peters, Ida Pedersen (KARRES EN BRANDS)

Colaboratori arhitectură: Cristina Enache, Alexandra Coltos, Sorina Rusu (UAUIM)

Premiul III, în valoare de 60.000 lei, fără TVA: proiectul nr. 126: SC NORMA ARHITECTURĂ ȘI URBANISM S.R.L.

Autor principal: Péter Eszter, Fleșeriu Alexandru Nicolae

Coautori: Afrasiabi Dariush Vlad, Filip Oana Antonia, Farkas Kinga, Hrenciuc Andra Gabriela, Stoica Radu Nicolae

Colaboratori specialități: Dudaș Maria Cristina, Tetelea Cristian

error: Content is protected !!