Apartamentele din Cluj-Napoca, cele mai scumpe din țară. Prețurile din Cluj-Napoca au crescut cu 66% în 5 ani

Updated on februarie 6, 2021 Creșterea prețurilor solicitate pentru locuințe s-a oprit la 3,5% la finalul anului 2020, față de al patrulea trimestru din anului 2019, după ce, la în primele trei luni ale anului trecut, înaintea izbucnirii pandemiei de COVID-19, proprietarii voiau cu aproape 10% mai mult decât în 2019.

Cluj-Napoca se situează în continuare pe primul loc în clasamentul național, cu o medie de 1.810 euro pe metru pătrat util, după o creștere foarte mică, de 0,6%, a prețurilor solicitate în ulltimul trimestru din 2020, față de trimestrul anterior.

Apartamentele din Cluj-Napoca, cele mai scumpe din țară. Prețurile din Cluj-Napoca au crescut cu 66% în 5 ani 1

Comparativ cu cinci ani în urmă, prețurile apartamentelor din Cluj-Napoca sunt cu 66,1% mai mari (în scădere de la un nivel de 70,5% trimestrul anterior), cu mult peste creșterea consemnată în Capitală.

Cât durează negocierea pentru o casă în Cluj-Napoca

Dezvoltarea pieței clujene a venit în contextul creșterii susținute a nivelului de trai din ultimii ani. Cu un câștig salarial mediu net de 3.449 de lei, în 2019, Clujul depășea nu numai media națională din 2019, ci și pe cea din ultimile raportări ale INS, din noiembrie 2020, de 3.411 lei, care a crescut cu 7% în acest interval.

Clujenii erau pe al doilea loc din țară, după bucureșteni, care câștigau 4.068 de lei. În ceea ce privește rata șomajului, Clujul este cu 60% sub nivelul înregistrat la nivel național, respectiv 1,6%, față de 4%, în noiembrie 2020.

Specialiștii AnalizeImobiliare.ro spun însă că segmentul rezidențial din Cluj să semne de încetinire, după ce au analizat doi indicatori: perioada de vânzare și marja de negociere.

Astfel, Cluj-Napoca, lider al prețurilor la nivel național, este și orașul în care durează cel mai mult pentru ca o proprietate să fie vândută: 86 de zile. La polul opus este Capitala, cea mai activă piață din țară, cu 35 de zile necesare pentru parafarea unei tranzacții. Între ele se plasează Timișoara (65 de zile), Constanța (56 de zile), Brașov (52 de zile) și Iași (47 de zile).

Mai mult, Clujul conduce în clasament și în ceea ce privește marja de negociere, respectiv marja dintre ultimul preț cerut și cel de tranzacționare. „Cea mai mare marjă de negociere, de peste 4,4%, poate fi găsită în Cluj-Napoca, adică exact acolo unde apartamentele au și cel mai mare preț mediu solicitat și necesită cel mai mult timp pentru a fi tranzacționate – toate acestea denotând o tendință de încetinire a creșterii acestei piețe”, se arată în analiza Imobiliare.ro

Pe următoarele locuri în clasament se situează Bucureștiul (cu o marjă de 3,7%), Iașiul (la egalitate cu3,7%), Constanța (3,5%), Timișoara (3,2%), Brașov (2,3%).

error: Content is protected !!