Regizorul Tudor Giurgiu: „Wow, ce proiecții de film s-ar fi putut face aici dacă nu apărea statuia lui Mihai Viteazul. Nu știu din ce an e dar arată incredibil. De prin 1980 a început să se strice totul…”

Updated on ianuarie 19, 2021 Regizorul Tudor Giurgiu a postat un mesaj Pe Facebook la o fotografie cu Piața Mihai Viteazu de dinainte de 1976.

În piața în care nu era încă pusă statuia lui Mihai Viteazu puteau fi organizate proiecții de film, spune Tudor Giurgiu, așa cum se întâmplă astăzi în Piața Unirii, în timpul TIFF-ului.

Regizorul Tudor Giurgiu: „Wow, ce proiecții de film s-ar fi putut face aici dacă nu apărea statuia lui Mihai Viteazul. Nu știu din ce an e dar arată incredibil. De prin 1980 a început să se strice totul...” 1
(Foto Facebook Lukács László)

„Wow, ce proiecții de film s-ar fi putut face aici dacă nu apărea statuia lui Mihai Viteazul. Nu știu din ce an e dar arată incredibil. De prin 1980 a început să se strice totul…”, a scris Tudor Giurgiu pe Facebook.

Piața Mihai Viteazu, scurt istoric:

-Inițial piața se numea István Széchenyi, iar din 1919 numele i-a fost schimbat în Mihai Viteazu, în amintirea domnitorului care a înfăptuit prima unire a principatelor românești

-În ultima parte a secolului XIX, aici a fost mutată piața de mărfuri a orașului și s-a construit o cale ferată destinată transportului de oameni și marfă care mergea până în această piață. După o serie de accidente calea ferată a fost desființată în 1902.

-În perioada anilor ’50 au fost construite o serie de blocuri, inclusiv cel cu fostul cinematograf Republica, actualul cinematograf Florin Piersic; acestora li s-a adăugat ulterior hala agroalimentară; o serie de case au fost demolate.

-Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Cluj a fost dezvelită în 17 decembrie 1976, operă a sculptorului Marius Butunoiu.

-Statuia, cu înălțimea de 7 m, montată un soclu înalt de 4,70 m, este amplasată pe o platformă cu trei rampe, decorată cu basoreliefuri, reprezentând luptele cu otomanii și Unirea Moldovei și a Transilvaniei cu Țara Românească

Advertisements
error: Content is protected !!