Ministrul Proiectelor Europene: „Metroul de la Cluj este finanţabil din PNRR. O să am o discuţie cu primarul Emil Boc pe metroul de la Cluj, există alocarea acolo de un miliard de euro”

Updated on ianuarie 11, 2021 Cearta lui Emil Boc cu miniștri USR are o țintă precisă: fondurile europene care vin pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Cum PNL a cedat ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene la USR, Clujul riscă să piardă finanțarea pentru metrou, 1 miliard de euro. Cei de la USR au o altă viziune asupra acestor fonduri, vor să le folosească pentru parcuri sau pentru schimbarea modului în care se plătesc ajutoarele sociale din România.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, încearcă să detensioneze situația și îi dă asigurări lui Emil Boc că municipiul Cluj va primi miliardul de euro pentru metrou.

Ministrul Proiectelor Europene: „Metroul de la Cluj este finanţabil din PNRR. O să am o discuţie cu primarul Emil Boc pe metroul de la Cluj, există alocarea acolo de un miliard de euro” 1

Metroul de la Cluj este finanţabil din PNRR, trebuie să vedem calendarul, dar în mod evident metroul de la Cluj nu începe anul acesta. Trebuie să facem diferenţa între proiecte majore la care putem da drumul anul acesta şi proiecte pe care beneficiarii ne asigură că le vor termina în 2026.

O să am o discuţie cu primarul Emil Boc pe metroul de la Cluj, există alocarea acolo de un miliard de euro, dacă nu mă înşel, iar Clujul este un oraş campion la fonduri europene.

O să vreau un răspuns cert: da, demarăm înscrierea şi pregătirea proiectului şi vom fi gata în 2026”, a declarat, sâmbătă, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, la Digi 24, potrivit Adevarul.

Ministrul susţine că PNRR nu înseamnă doar proiecte, „bani de metrou şi autostrăzi”, ci şi reforme. „Nu trebuie să ne gândim la PNRR doar ca bani de metrou, autostrăzi. Planul Naţional de Reforme şi Rezilienţă, reforme înseamnă chiar asta – reforme.

Vreau să văd – şi din păcate aici primul draft nu prea a avut – ce vrem să schimbăm. Vrem să schimbăm modul în care se plătesc ajutoarele sociale din România, presupune nişte costuri de început, de implementare, haideţi să ne gândim la asta.

Asta am încercat să punem noi în negocierile pentru planul de guvernare şi o să testăm fiecare idee a noastră. Vrem să testăm cât putem finanţa din implementarea venitului minim de incluziune, de pildă.

Este o reformă care este amânată fără o explicaţie concretă de la an la an. Este o lege dată de Parlament în 2016 şi care încă nu este implementată”, a arătat Ghinea.

Advertisements
error: Content is protected !!