Emil Boc, atac dur la adresa ministrului Sănătății: Nici măcar într-un extemporal la dirigenție nu se face asta!

Updated on ianuarie 10, 2021 Asociația Municipiilor, condusă de primarul Clujului, Emil Boc, a cerut, sâmbătă, Ministerului Sănătății condus de Vlad Voiculescu să asigure finanțarea pentru organizarea și desfășurarea campaniilor de vaccinare din țară.

În replică, Vlad Voiculescu a transmis că este mirat de atitudinea conducerii asociației și că se aștepta ca o astfel de discuție să fie tranșată instituțional, între instituții ai căror lideri, ”de altfel se și cunosc”.

Emil Boc, atac dur la adresa ministrului Sănătății: Nici măcar într-un extemporal la dirigenție nu se face asta! 1

Emil Boc, și ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, au avut un schimb de replici pe această temă, în direct, la Digi24.

Cum bugetul pe 2021 încă nu a fost adoptat, iar primăriile își adoptă oricum bugetul la 45 de zile după aceea, „ar însemna să luăm bani de la creșe, de la bursele pentru elevi, de la sănătate, de la spitale, de la iluminatul public pentru a aloca resursele aferente procesului de vaccinare și în aceste condiții, am cerut politicos, dar ferm în același timp, ca în această ordonanță de urgență pe care Ministerul Sănătății o pregătește să nu ignore problema finanțării”, a explicat Emil Boc la Digi24.

Edilul din Cluj a mai ridicat o problemă: dacă încep școlile fizic, nu vor putea fi luate cadrele medicale din școli, cu care ar putea fi suplinit o parte din personalul medical din centrele de vaccinare. „Lucrăm pe mai multe scenarii, dar dacă ar fi asigurată resursa financiară, am fi de la început siguri cine, cât și unde lucrează. De aceea, așteptăm de la Guvern aceste precizări, de la Ministerul Sănătății, care are în gestiune acest subiect al vaccinării”, a completat Emil Boc.

El a spus că 70 la sută din personalul aflat în subordinea Primăriei sale dorește să se vaccineze, iar la Cluj trebuie organizate 13 centre de vaccinare.

Este un proiect de OUG care este al Guvernului, nu este al Ministerului Sănătății”, a ținut să sublinieze Vlad Voiculescu, ministrul sănătății, în direct la Digi24. „Dar într-adevăr este inițiat de Ministerul Sănătății și tot Ministerul Sănătății a transmis pentru consultare către toate structurile asociative: asociația comunelor, asociația orașelor, asociația consiliilor județene și asociația municipiilor. Așteptăm reacția scrisă, nu știu dacă au trimis-o, este sâmbătă, dar m-am mirat și eu să văd în presă o reacție, când noi am trimis tocmai pentru consultare draftul de ordonanță de urgență”, a punctat Vlad Voiculescu. „Apoi, ca să evaluăm nevoia financiară, lucurile sunt foarte diferite de la un oraș la altul. După ce va fi făcută o evaluare, evident că banii pot fi ceruți de către autoritățile publice de la Guvern. Există, de asemenea, un partener instituțional pentru asta și se numește Ministerul Dezvoltării”, a spus ministrul sănătății.

Aflat în legătură directă prin Skype, Emil Boc i-a dat replica ministrului sănătății:

„Îl salut cu respect pe dl.ministru, dar trebuie făcute câteva precizări:

1. Nu se respectă termenul de 10 zile prevăzut de lege în vederea consultării;

2. Nu credem că trebuie să sunăm fiecare primar pe primul ministru pentru o problemă de competență a unui ministru de resort. A scris cu mânuța domniei sale ministrul sănătății Art.6 din Ordonanță, care menționează expres și citez pentru cei care nu au fost atenți: Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, din bugetul autorităților publice locale se asigură fondurile necesare pentru: a) organizare, dotare, operaționalizare centre; b) plata personalului medico-sanitar.

Adică, dacă totuși avem o dimensiune și o viziune europeană, orice ministru ar trebui să știe din Guvernul României că nu poți să stabilești sarcini fără să dai bani. Sarcini suplimentare se dau, dacă ai alocată resursă suplimentară. Asta nici măcar nu într-un proiect de OUG, nici într-un extemporal la dirigenție la clasele I-IV nu se face, darămite la nivelul unei țări europene! Primarii din Asociația Municipiilor sunt extrem de revoltați de această abordare și această atitudine a ministrului sănătății care într-un act fundamental al statului român ignoră niște principii după care se conduce Uniunea Europeană. Nu știu în alte locuri, unde a condus dl. ministru, dacă după același principii s-a condus, dar în privința a ceea ce înseamnă administrația publică locală avem pretenția la respectul pe care îl merită acești primari care reprezintă mai mult de jumătate din populația României și 70 la sută din PIB-ul care se produce în România aici se produce!

Și atunci, dacă cum îți așterni așa dormi, dacă așa se așterne în această ordonanță de urgență, cum este scris acolo, așa va merge și procesul de vaccinare, cu stângul, generat de către Ministerul Sănătății! Și trebuie să-și asume răspunderea Ministerul Sănătății, să nu plimbe hârtiie în dreapta și stânga și responsabilitățile în sus sau în jos! Prima responsabilitate este a celuia care generează actul. El răspunde pentru ceea ce propune” – a acuzat Emil Boc, pe un ton iritat.

Advertisements
error: Content is protected !!