Un medic din Cluj s-a întors din Italia decimată de Covid-19 și a pus în practică ce-a învățat acolo. Rata de supraviețuire din secția lui este printre cele mai mari din țară

Updated on octombrie 18, 2020 Doctorul Mihai Bărbat e implicat în tratarea bolnavilor infectați cu Sars-Cov-2 din primăvară, când s-a înscris ca voluntar și a plecat să dea o mână de ajutor medicilor din Italia, țară lovită în plin de pandemie.

Acum, doctorul lucrează în secția de terapie intensivă de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj, spital la care rata de supravițuire pe secția ATI e de aproape 80%. La nivel național e sub 50%.

Un medic din Cluj s-a întors din Italia decimată de Covid-19 și a pus în practică ce-a învățat acolo. Rata de supraviețuire din secția lui este printre cele mai mari din țară 1

Tot în secția din spitalul de Pneumo este internată de peste 60 de zile o pacientă intubată. De câteva zile a început să respire singură și dă semne că își revine. Ea va fi transferată într-un spital non-covid. Peste 90 de pacienți au trecut prin cele 5 paturi din ATI-ul spitalului de Pneumoftiziologie. Cei mai mulți s-au întors acasă, scrie G4media.

Din Italia, doctorul Marius Bărbat a adus mai multe scheme terapeutice la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj, cum e tratamentul cu Oxid Nitric (monoxid de azot). Terapia a fost utilizată pentru prima dată în cazul unui pacient tânăr aflat în stare gravă, cu Sindrom de Detresă Respiratorie Acută (ARDS), iar după administrare, bărbatul a început să-și revină, având îmbunătățiri ale ventilației pulmonare, scăderea hipertensiunii pulmonare, corectarea hipoxemiei și implicit o mai bună oxigenare a sângelui.

Finalmente, bărbatul, un tânăr de 23 de ani, a fost externat și se află acasă, unde a început să umble de câteva zile singur, fără asistență. Se recuperează. Trăiește. A stat intubat 37 de zile. În urmă cu câteva zile a venit singur la spital, la control.

Întrebat ce face când nu mai sunt locuri la ATI, doctorul a spus: „Am fost puși în situația asta când am fost nevoiți să transferăm de la Cluj la Oradea. De la mine au plecat doi pacienți la Oradea. Dar n-am renunțat la ei, i-am ținut într-un balon cu oxigen până a venit elicopterul. Am mai avut pacienți pe secție a căror stare s-a degradat extrem de rapid. I-am intubat, am sunat la centrul de comandă, au trimis transport și s-au făcut transferuri la Târgu Mureș la Terapie Intensivă, la Alba Iulia la Terapie. Să dăm pe cineva jos de pe ventilator? Nu există așa ceva, nu suntem Dumnnezei. Toată lumea are dreptul la viață”.

Pe secția ATI de la Pneumoftiziologie lucrează doar trei medici care acoperă gărzi de noapte și vin prin rotație. Pe lângă ei ar mai fi nevoie de mai mult personal medical, mai ales că cei mai mulți pacienți sunt supraponderali. Odată intubați, ei trebuie întorși pe burtă, apoi mișcați de mai multe ori pentru a nu face escare.

error: Content is protected !!